قرارداد مشارکت در ساخت
نوشته شده توسط گروه وکلای ملکی

قرارداد مشارکت در ساخت چه معنایی دارد و نحوی نوشتن آن چطور است

قرارداد مشارکت در ساخت یکی از موضوعات تخصصی مربوط به حقوق املاک است که گروه وکلای ملکی در میان طیف متنوع موضوعات تخصصی خود درمورد آن به شما مشاوره حقوقی می دهند. گروه وکلای ملکی یک گروه حقوقی حرفه ای متشکل از بهترین و مجرب ترین وکلای پایه یک ملکی است که در جهت تخصصی شدن امور ملکی و ارائه خدمات بهتر و دقیق تر به مراجعان و نیازمندان به خدمات حقوقی ایجاد شده است.

30 آذر 1402
بروزرسانی: ۲۷ اسفند ۱۴۰۲
9 دقیقه
بدون دیدگاه

یکی از موضوعات رایج و پر چالش ملکی که سوالات حقوقی زیادی درمورد آن پرسیده می شود قرارداد مشارکت در ساخت است که در این مقاله از گروه وکلای ملکی می توانید پاسخ مهمترین سوالات خود را درمورد آن پیدا کنید. برای کسب اطلاعات دقیق تر و متناسب با شرایط خاص خود بهتر است از یک وکیل متخصص در امور ملکی که گروه وکلای ملکی در اسرع وقت به شما معرفی خواهند کرد استفاده کنید.

 مشارکت در ساخت به چه معناست و چه کاربردی دارد؟

قرارداد مشارکت در ساخت یک قرارداد بسیار رایج در حوزه بازار املاک است که این روزها با توجه به گسترش هر چه بیشتر ساخت و ساز در شهرهای گوناگون رواج بیشتری هم پیدا کرده است. برای مثال ممکن است شما صاحب زمین یا ملکی قدیمی باشید که در نظر دارید یک آپارتمان نوساز بر روی ملک خود بسازید اما سرمایه و هزینه لازم برای انجام این کار را در اختیار ندارید و از طرفی عدم ساخت و ساز در آن ملک هم مانع از کسب سود بیشتر برای شما می شود.

در این موارد بهترین راه حل این است که در ساخت ملک نوساز با یک یا چند نفر دیگر که سرمایه برای ساخت آن را در اختیار دارند وارد مشارکت شوید. به این صورت که شما زمین خود را در اختیار سرمایه گذار می گذارید و شخص سرمایه گذار خودش اقدام به ساخت ملک مورد توافق می کند و یا ساخت آن را به یک پیمانکار محول می نماید. در نهایت، ملک ساخته شده بر اساس آورده هر یک از طرفین و به نسبتی که طرفین درمورد آن توافق کرده اند میان طرفین تقسیم می شود و در واقع یک ملک مشاعی به وجود می آید.

هر چه ارزش ملک مادر یعنی زمینی که مالک در اختیار دارد و همچنین مزان سرمایه سرمایه گذار بیشتر باشد سهم آن ها از ملک نهایی هم بیشتر باشد. برای مثال این تقسیم می تواند به صورت ۶۰ درصد برای مالک و ۴۰ درصد برای سرمایه گذار باشد.

قرارداد مشارکت در ساخت چیست؟

مانند بسیاری از معاملات و فعالیت های اقتصادی که برای حفظ حقوق طرفین قرارداد مخصوصی بسته می شود، مشارکت در ساخت نیز نیاز به قراردادی دارد که کلیه شرایط و حقوق و تعهدات طرفین در آن مشخص شده باشد. به قراردادی که قواعد و مقررات این مشارکت را تعیین کرده و از بروز اختلافات میان طرفین در آینده جلوگیری می کند، قرارداد مشارکت در ساخت گفته می شود.

قرارداد مشارکت در ساخت چیست؟

این قرارداد معمولا بر اساس ماده ۱۰ قانون مدنی که درمورد عقود نامعین است تنظیم می شود. منظور از عقود نامعین عقودی است که عنوان و مقررات مربوط به آن ها به طور مشخص در قانون مدنی بیان نشده و افراد می توانند این عقود را به شرط آنکه مخالف قواعد کلی قانون نباشند میام خود تنظیم کنند. یکی از این عقود نامعین که در قانون مدنی مورد اشاره قرار نگرفته قرارداد مشارکت در ساخت است که در این مقاله به سوالات شما درمورد آن پاسخ می دهیم.

خواندن این مطلب
وکیل الزام به تحویل مورد اجاره و بررسی نکات حائز اهمیت آن

نحوه نوشتن قرارداد مشارکت در ساخت

نوشتن هر قراردادی از جمله قرارداد مشارکت در ساخت یک امر تخصصی است که نیاز به استفاده از دانش و مهارت افراد متخصص یعنی وکیل متخصص در امور قراردادها و امور ملکی دارد. عدم توجه به برخی نکات ساده می تواند باعث اتلاف بخش زیادی از مال، سرمایه و انرژی هر یک از طرفین بشود. در این قسمت برخی از مهمترین نکاتی که در نحوه نوشتن قرارداد مشارکت در ساخت اهمیت دارند را برای شما عزیزان توضیح می دهیم.

اسناد و سوابق طرف مقابل را بررسی کنید

در هر قراردادی از جمله قرارداد مشارکت ساخت، مهمترین گام پیش از نحوه نوشتن قرارداد مشارکت در ساخت این است که اصل بودن اسناد طرف مقابل و همچنین عدم سوء سابقه او را بررسی کنید. برای مثال برای طرف سرمایه گذار اهمیت دارد که سند مالکیت شخص مالک را بررسی کنید و برای طرف مالک نیز اهمیت دارد که سابقه طرف سرمایه گذار و میزان تجربه او در امر ساخت و ساز را بررسی کند. برای آشنایی با انواع سند ملکی می توانید به لینک مربوطه مراجعه کنید. اگر طرف سرمایه گذار یک شخص حقوقی مانند شرکت ساخت و ساز است لازم است اسناد شرکتی آن ها مانند سابقه ثبتی و مشخصات هیات مدیره را هم مورد بررسی قرار دهید.

تعهدات دقیق هر یک از طرفین را مشخص کنید

در قرارداد مشارکت در ساخت باید تعهدات دقیق هر یک از طرفین یعنی مالک و سرمایه گذار و همجنین سازنده در صورتی که سازنده شخصی غیر از سرمایه گذار باشد، مشخص شده باشد. این تعهدات مربوط به جدول زمانی انجام پروژه، میزان هزینه ها، تنظیم سند رسمی پس از پایان پروژه ساخت و دیگر تعهداتی است که هر از طرفین باید به طور دقیق آن ها را مورد توافق قرار داده و اجرا کنند.

برای نوشتن این تعهدات حتما باید از مشاوره حقوقی یک وکیل متخصص استفاده کنید زیرا هر قرارداد شرایط منحصر به فرد خود را دارد و نمی توان الزاما از محتوایی کلی برای قراردادها پیروی کرد. برای مثال ممکن است در یک قرارداد انجام امور اداری بر عهده مالک باشید و در قراردادی دیگر انجام این امور بر عهده سرمایه گذار باشد

خواندن این مطلب
اسناد مالکیت اراضی ساحلی چیست؟ توضیح کامل در مورد آن

هزینه پروژه، مراحل پرداخت و مراحل اجرای پروژه باید مشخص باشد

انجام پروژه ساخت و ساز طبیعتا هزینه ای دارد که این هزینه و نحوه پرداخت آن باید در متن قرارداد به طور دقیق مشخص شده باشد. علاوه بر این، برای مشخص‌ تر شدن تعهدات سرمایه گذار یا سازنده لازم است کل فرایند ساخت و ساز طبق برنامه زمانی تقسیم به مراحل کوچک تر و جزئی تری شود تا در صورت عدم اجرای تعهدات بتوان آن ها را پیگیری نمود.

بهتر است در متن قرارداد وقوع حوادث پیش بینی ناپذیر مانند افزایش قیمت مصالح یا وقوع حوادث طبیعی مانند زلزله را هم که منجر به تاخیر یا عدم امکان اجرای قرارداد می شوند در نظر گرفته و برای آن ها راه حلی حقوقی پیش بینی کنید. وکیل متخصص در امور ملکی می تواند در این موارد کمک زیادی به شما کند.

برای انجام ندادن تعهد یا تاخیر در اجرای تعهد ضمانت تعیین کنید

یکی دیگر از نکات بسیار مهم در نحوه نوشتن قرارداد مشارکت در ساخت، دریافت ضمانت های معقول و مناسب برای جلوگیری از نقض تعهدات است. ضمانت در واقع کمک می کند تا هر یک از طرفین جدیت بیشتری در قرارداد به خرج دهند و در صورتی هم که هر یک از آن ها تعهدات خود را انجام ندهد یا با تاخیر در اجرا منجر به ورود خسارت به دیگری شود امکان جبران خسارت از طریق اجرای خسارت وجود خواهد داشت. به این ضمانت ها، ضمانت اجرایی قرارداد مشارکت در ساخت گفته می شود.

برای مثال می توانید این شرط را در قرارداد قرار دهید که در صورت انجام ندادن تعهدات طرف مقابل ضمانت نامه بانکی گرفته شده به مبلغ ۱۰۰ میلیون تومان به اجرا در می آید. ضمانت در هر قرارداد می تواند انواع مختلفی از جمله ضمانت نامه بانکی مانند رهن در قراردادهای بانکی، ضمانت اسنادی، ضمانت ملکی و … داشته باشد که هر کدام مزایای خاص خود را دارند و وکیل یا مشاور حقوقی متخصص در حقوق املاک می تواند متناسب ترین نوع ضمانت با شرایط شما را به شما پیشنهاد دهد.

اخذ پایان کار در قرارداد مشارکت در ساخت

زمانی که فرایند ساخت و ساز بر اساس قرارداد نوشته شده به پایان می رسد، شهرداری آن شهر باید طبق قوانین مربوط به شهرداری یک گواهی که رعایت استانداردهای فنی و مقررات مربوط به شهرسازی را در فرایند این ساخت و ساز تایید می کند صادر کرده و به مالکان ساختمان بدهد. گرفتن این گواهی که به آن گواهی پایان کار گفته می شود اهمیت بسیار زیادی در انجام سایر معاملات نسبت به آن ملک دارد. یکی از موارد بسیار مهمی که در متن قرارداد باید مورد اشاره قرار بگیرد این است که اخذ گواهی پایان کار با چه کسی است.

خواندن این مطلب
دعوای قلع و قمع مستحدثات چیست؟

اخذ پایان کار در قرارداد مشارکت در ساخت

انجام این فرایند یعنی فرایند اخذ گواهی پایان کار معمولا بر عهده سازمنده ملک است. به این صورت که در قرارداد توافق می شود سازنده به وکالت از مالک، مراحل اخذ گواهی پایان کار را در ادارات شهرداری انجام می دهد. برای آشنایی بیشتر با گواهی پایان کار و مراحل گرفتن آن، مقاله اخذ پایان کار ساختمانی و آشنایی با مدارک و مراحل آن را بخوانید.

تنظیم سند رسمی پس از پایان قرارداد مشارکت در ساخت

می توان گفت آخرین مرحله از اجرای این قرارداد مربوط به زمانی است که فرایند ساخت و ساز و گرفتن گواهی پایان کار انجام شده و طرفین اقدام به گرفتن سند رسمی بر اساس سهم تعیین شده در قرارداد می کنند. گاهی اوقات طرفین در این مرحله تعهد خود یعنی حضور در دفتر اسناد رسمی و تنظیم سند رسمی را انجام نمی دهند که در این صورت باید پس از کسب مشاوره حقوقی از وکیل متخصص، اقدام به طرح دعوا با عنوان الزام به تنظیم سند رسمی بر اساس قرارداد مشارکت در ساخت در دادگاه عمومی حقوقی محل وقوع ملک نمود. برای آشنایی بیشتر با وظایف وکیل مشارکت در ساخت مقاله وکیل مشارکت در ساخت و موارد قانونی آن را ببینید.

مشاوره تنظیم قرارداد مشارکت در ساخت در گروه وکلای ملکی

تنظیم قراردادها با توجه به گسترش موضوع آن ها به تمامی رشته ها و فعالیت های اقتصادی یک امر بسیار تخصصی است که بدون استفاده از دانش وکیل ملکی در این زمینه نمی توان به نتیجه دلخواه و مطلوب رسید. متخصص قراردادها در گروه وکلای ملکی در مرحله اول از طریق آشنایی دقیق با شرایط شما و آنچه از یک قرارداد می خواهید، شروط متناسب با این شرایط را در قرارداد طراحی می کند و در نهایت اجرای هر چه بهتر و دقیق تر قرارداد شما را با تطبیق دادن به قواعد و مقررات کلی حقوقی تا حد زیادی تضمین می کند.

در نتیجه، با تنظیم قرارداد مشارکت در ساخت بر اساس دانش و مهارت متخصصان قرارداد املاک در گروه وکلای ملکی می توانید در نهایت اطمینان خاطر پروژه های مشارکت در ساخت و ساز خود را به سرانجام برسانید. برای آشنایی با طیف متنوع خدمات ما کافی است با ما تماس بگیرید و از مشاوره رایگان متخصصان ما استفاده کنید.

امتیاز به این مطلب

پیشنهاد می کنیم این مطالب را هم بخوانید

حق شفعه چیست و بررسی شرایط ایجاد آن

حق شفعه چیست؟ حق شفعه یکی از انواع حقوق مالی است که برای افراد مالک نسبت به یک ملک مشخص به وجود می آید و علی رغم آشنایی بسیار اندک بسیاری از افراد با آن، در برخی موارد کاربرد مهمی…

بازدید: 720 نفر
۲۷ اسفند ۱۴۰۲
خواندن این مقاله

اخذ پایان کار ساختمانی و آشنایی با مدارک و مراحل آن

چرا اخذ پایان کار ساختمان از شهرداری امری الزامی است؟ علت الزام قانون گذار بر اخذ پایان کار ساختمانی بدین خاطر است که حقوق شخص ذی النفع که حسب مورد می تواند مالک اصلی باشد یا شخص خریدار محفوظ بماند.…

بازدید: 732 نفر
۱۸ بهمن ۱۴۰۲
خواندن این مقاله

وکیل ملکی آنلاین به همراه مشاوره

وکیل ملکی آنلاین کیست؟ به طور کلی وکیل ملکی به کسی گفته می شود که به صورت تخصصی در زمینه کلیه امور حقوقی مربوط به املاک فعالیت می کند. وکیل متخصص ملکی باید دارای پروانه وکالت رسمی و معتبر از…

بازدید: 728 نفر
۲۷ اسفند ۱۴۰۲
خواندن این مقاله

آیا انتقال سرقفلی ممکن است؟

حق سرقفلی چیست؟ پیش از هر چیز دیگر باید با مفهوم حق سرقفلی آشنا شده و بدانیم حق سرقفلی به لحاظ حقوقی چه معنایی دارد. حق سرقفلی یک حق مالی است که نسبت به یک ملک تجاری ایجاد می شود.…

بازدید: 748 نفر
۱۷ فروردین ۱۴۰۳
خواندن این مقاله

سوالات و نظرات شما

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *