خالی ماندن خانه هایی که معمولا متعلق به افراد محدودی است باعث ایجاد نوسان در بازار املاک و ایراد ضرر و زیان به معامله گران این بازار می شود. مالیات بر خانه های خالی یکی از انواع مالیات بر املاک است که برای جلوگیری از خالی ماندن املاک و عدم عرضه به متقاضیان مسکن ایجاد شده است. در واقع مالیات بر خانه های خالی با هدف تنظیم بازار مسکن و جلوگیری از کاهش عرضه و در نتیجه افزایش قیمت مسکن از صاحبین املاک گرفته می شود.
مالیات بر خانه های خالی برای اولین بار در قانون مالیات های مستقیم به رسمیت شناخته شده و به عنوان یکی از انواع مالیات بر املاک تعیین شد. ماده ۵۴ مکرر قانون مالیات های مستقیم ماده ای است که به طور ویژه به مالیات بر خانه های خالی می پردازد. این ماده در سال ۱۳۹۴ و ۱۳۹۹ به علت عدم تناسب با نرخ تورم و کافی نبودن ضمانت اجرایی که در نظر گرفته شده بود، مورد اصلاح قرار گرفت. در این قانون شرایط و نحوه محاسبه ویژه ای برای اخذ مالیات بر خانه های خالی در نظر گرفته شده است که در ادامه به توضیح آن می پردازیم.
بر اساس ماده ۵۴ مکرر قانون مالیات های مستقیم، مالیات بر خانه های خالی از خانه هایی گرفته می شود که اولا در شهرهایی با جمعیت بالای صد هزار نفر مستقر باشند و نسبت خانه های خالی در آن شهر ۱.۲۵ درصد بیشتر از خانوارهای آن شهر باشد و ثانیا بیش از ۱۲۰ روز از آن ها استفاده نشده و در نتیجه به عنوان خانه خالی شناسایی شوند. مرجع تشخیص خانه های خالی و تعلق مالیات بر خانه های خالی به آن ها، سازمان امور مالیاتی کشور است که از طریق سامانه ملی املاک و اسکان کشور اعلام می شود. سازمان امور مالیاتی مکلف است تا پایان تیر ماه هر سال مشمولین مالیات بر خانه های خالی که موظف به پرداخت آن هستند را اعلام نماید.
در صورتی که مالکیت ملکی به موجب قرارداد به شخص دیگری منتقل شود، مدت زمان ۱۲۰ روزه برای آن شخص از زمان انتقال ملک محاسبه می شود در صورت خالی ماندن ملک به میزانی بیش از این مدت، مالیات بر خانه های خالی به آن ملک تعلق می گیرد.
واحدهای نوساز پس از ۱۲ ماه و واحدهایی که در قالب پروژه های انبوه سازی ساخته می شوند پس از ۱۸ ماه از تاریخ صدور گواهی اتمام عملیات ساختمانی که به موجب ماده ۱۰۰ قانون شهرداری ها از سوی شهرداری صادر می شود مشمول ماده ۵۴ مکرر و مالیات بر خانه های خالی می شوند.برای آشنایی بیشتر با مهلت پرداخت جریمه کمیسیون ماده ۱۰۰ به چه صورت می باشد می توانید به لینک مربوطه مراجعه کنید.
در صورتی که یک ملک مشخص مشمول مالیات بر خانه های خالی بشود، محاسبه میزان مالیاتی که باید تحت این عنوان به سازمان امور مالیاتی پرداخت شود، تابع قواعدی است که در ماده ۵۴ مکرر قانون مالیات های مستقیم ذکر شده است. بر اساس این ماده، مالیات بر خانه های خالی در واقع به نرخ مالیات بر اجاره تعیین می شود و در صورت تکرار و استمرار در هر سال ضریب مشخصی به این نرخ افزوده خواهد شد که به این صورت است:
بنابراین مالیات بر خانه های خالی در مرتبه اول معادل شش برابر مالیات بر اجاره است و در هر سال به صورت ضریب تصاعدی به این مبلغ افزوده می شود. در صورتی که هر شخص حقیقی یا حقوقی در هر سال مالیاتی بیش از ۵ خانه خالی داشته باشد، ضرایب ذکر شده در بالا به صورت دو برابر محاسبه می شود.
بر اساس ماده ۵۴ مکرر قانون مالیات های مستقیم، اشخاصی که مشمول این نوع مالیات هستند پس از تشخیص ملک خود به عنوان خانه خالی یک ماه فرصت دارند را مبلغ را مالیات را به سازمان امور مالیاتی کشور بپردازند. در غیر این صورت یعنی در صورت عدم پرداخت مالیات در این یک ماه، سازمان امور مالیاتی با برگه مطالبه این مالیات را راسا و همراه با جریمه دیرکرد وصول خواهد کرد.
با توجه به مطالب ذکر شده در بالا، اگر صاحب املاک مختلفی هستید این سوال برایتان ایجاد می شود که چگونه می توان از پرداخت مالیات بر خانه های خالی معاف شد؟ برای آنکه صاحب یک ملک از پرداخت مالیات بر خانه های خالی معاف شود باید ملک خود را بر اساس قیمت متعارف اجاره دهد و این اجاره را در سامانه معاملات املاک به ثبت برساند. پس از ثبت معاملات اجاره یا فروش بر روی ملک در این سامانه، ملک مذکور دیگر به عنوان خانه خالی شناسایی نشده و در نتیجه مشمول مالیات نخواهد شد. برای انجام هر یک از این اقدامات به نحو صحیح می توانید از یک وکیل متخصص ملکی که در حوزه مالیات بر املاک تخصص دارد استفاده کنید.
در این مقاله توضیح دادیم که مالیات بر خانه های خالی یکی از انواع مالیات است که در قانون مالیات های مستقیم برای جلوگیری از نوسانات بازار املاک و گران شدن مسکن از مالکین خانه های خالی اخذ می شود. با توجه به گران بودن نرخ مالیات بر خانه های خالی که در سال اول معادل شش برابر مالیات بر اجاره است و در سال های بعدی هم به طور تصاعدی افزایش پیدا می کند، مشاوره با یک وکیل متخصص ملکی که آشنایی و تسلط کافی بر قانون مالیات های مستقیم و کلیه قوانین و مقررات مالیات بر املاک داشته باشد برای معافیت از پرداخت این نوع مالیات امری ضروری است که کمک زیادی به شما خواهد کرد. ما در گروه وکلای ملکی که از چندین وکیل دعاوی ملکی با بهترین و موفق ترین تجارب حقوقی تشکیل شده است، بهترین وکیل ملکی را به شما معرفی خواهیم کرد تا بتوانید امور مالیاتی خود را در نهایت صحت و دقت عمل انجام دهید. برای برخورداری از بهترین وکیل ملکی جهت معافیت از پرداخت مالیات کافی است با گروه وکلای ملکی تماس بگیرید تا در اسرع وقت پاسخگوی شما باشند.
سوالات متداول
مالیات بر خانه های خالی چیست؟
مالیات بر خانه های خالی نوعی مالیات است که شامل خانه های خالی در طول سال می شود تا از گران شدن مسکن جلوگیری نماید.
خانه های خانه خالی محسوب می شوند؟
به خانه هایی که بیش از ۱۲۰ روز بدون ساکن و بدون استفاده باقی می مانند خانه های خالی می گویند که توسط سازمان امور مالی شناسایی شده و در سامانه ملی املاک و اسکان کشور اعلام می گردد.
مبلغ مالیات بر خانه های خالی چقدر است؟
مبلغ این مالیات در سال اول معادل شش برابر مالیات بر اجاره متعارف متعلق به آن ملک با توجه به عرف بازار است و در سال های بعد در صورت خالی ماندن آن ملک، مبلغ مالیات افزایش پیدا می کند.
مهلت پرداخت مالیات بر خانه های خالی چقدر است؟
مهلت پرداخت این نوع مالیات یک ماه پس از اعلام سازمان امور مالیاتی کشور است که معمولا تا پایان تیرماه هر سال اعلام می شود. عدم پرداخت مالیات در این مهلت منجر به محاسبه جریمه دیرکرد می شود.
در این مقاله از گروه وکلای ملکی تلاش می کنیم ضرورت استفاده از وکیل ملکی و وظایف او در امور حقوقی مربوط به املاک را برای شما عزیزان توضیح دهیم. در این مقاله با نحوه دریافت شماره تلفن وکیل ملکی…
قانون گذار حق مالکیت را کامل ترین حق عینی دانسته است چرا که به موجب آن، مالک حق هرگونه بهره برداری قانونی را بر عین و منافع مال پیدا کرده ومی تواند هر گونه نقل و انتقال قانونی را بر…
تقسیم بندی دعاوی ثبتی دعاوی ثبتی،پیرامون اسناد و دعاوی راجع به آن است. وکیلی که روند پرونده ثبتی را عهده دار شده در تلاش است که با ورود به پرونده، اعتراض موکل خود را، نسبت به ثبت سند و اصلاح…
گروه وکلای ملکی، مجموعه ای از بهترین وکلای پایه یک دادگستری است که به طور تخصصی در زمینه حقوق املاک و انواع معاملات حقوقی مربوط به املاک از جمله قرارداد اجاره فعالیت می کنند. در این مقاله درمورد نکات حقوقی…