فسخ به معنای بر هم زدن یک قرارداد از سوی یکی از طرفین آن قرارداد است. در فسخ، هر گونه اثر حقوقی یا هر گونه حقوق و تعهدات طرفین که در صورت ادامه پیدا کردن قرارداد محقق می شد، نسبت به آینده از بین می رود. در صورتی که در بطلان قرارداد اثر حقوقی قرارداد به گذشته هم تسری پیدا می کند و باعث می شود قرارداد در اصطلاح حقوقی کان لم یکن شود. یعنی گویی قرارداد از ابتدا منعفد نشده است. فسخ قرارداد چون هر گونه اثر حقوقی ناشی از آن قرارداد را از بین می برد، یک امر استثنایی است و به خصوص در قراردادهای ملکی که معمولا ارقام زیادی رد و بدل می شود، به عنوان آخرین راه حل حقوقی مورد بررسی قرار گرفته و توصیه می شود. بهتر است قبل از هر گونه اقدام حقوقی ناظر به فسخ یک قرارداد ملکی با وکیل فسخ قرارداد ملکی که به طور ویژه در این زمینه فعالیت می کند مشورت نمایید.
اقاله یا تفاسخ به بر هم زدن قرارداد بر اساس توافق دو جانبه طرفین گفته می شود. یعنی اگر فسخ قرارداد با توافق طرفین باشد به آن تفاسخ یا اقاله می گویند. در صورتی که در فسخ، تنها یکی از طرفین خواستار بر هم خوردن قرارداد است. فسخ قرارداد انواع مختلفی دارد که در ادامه توضیح داده می شود.
فسخ یک قرارداد بر اساس منشا ایجاد حق فسخ که در ادبیات حقوقی به آن خیار گفته می شود، دارای دو نوع فسخ قانونی و فسخ قراردادی است. وکیل فسخ قرارداد ملکی با بررسی یک قرارداد امکان اعمال هر یک از این انواع فسخ را به شما خواهد گفت.
خیار فسخ قانونی: منظور از خیار فسخ قانونی این است که منشا حق فسخ برای هر یک از طرفین، قانون مدنی است. یعنی قانون در صورت تحقق برخی شرایط برای طرف قرارداد حق فسخ را در نظر گرفته است که به آن خیار می گویند. در قانون مدنی خیارات مختلفی وجود دارند که هر کدام از آن ها در صورت تحقق شرایط به خصوصی قابلیت اعمال دارند. این خیارات شامل موارد زیر می شوند:
خیار فسخ قراردادی: خیار فسخ قراردادی به خیار یا حق فسخی گفته می شود که بر اساس توافق کتبی طرفین در ضمن قرارداد برای طرفین و یا حتی شخص ثالث قرار داده می شود و شخصی که بر اساس قرارداد دارای حق فسخ است در صورت تحقق شرایط درج شده در قرارداد می تواند قرارداد را به صورت یک طرفه به هم بزند. خیار فسخ قراردادی در قالب خیار شرط اعمال می شود که باید دارای مدت مشخصی باشد و در غیر این صورت یعنی در صورت مجهول بودن مدت زمان اعمال آن، هم شرط و هم قرارداد باطل خواهند شد. برای مثال در صورتی که طرفین بخواهند خیار شرطی را برای خود یا شخص ثالثی قرار دهند می توانند ذکر کنند طرفین قرارداد یا شخص الف به مدت ۶ ماه پس از انعقاد قرارداد حق فسخ آن را خواهد داشت. در این صورت، طرفین قرارداد یا شخص الف تا ۶ ماه پس از انعقاد قرارداد می توانند به هر دلیلی قرارداد را فسخ کنند. رعایت این نکته اهمیت بسیار زیادی دارد و بهتر است قبل از درج این شرط در قرارداد خود، حتما با یک وکیل فسخ قرارداد ملکی مشورت نمایید. به این خیار، چون منشا قراردادی دارد خیار فسخ قراردادی گفته می شود. در مطلبی جداگانه با اسقاط کافه خیارات پرداخته ایم که می توانید با لینک مربوطه این مطلب رو مطالعه کنید.
برای اعمال فسخ قرارداد یک قرارداد ملکی مانند درج آن در قرارداد باید شرایط و موارد حقوقی خاصی را رعایت کنید. در ابتدا باید با کشب مشاوره از یک وکیل فسخ قرارداد ملکی قرارداد مورد نظر خود را از جهت قابلیت فسخ بررسی کنید. این کار به شما کمک می کند تا هزینه و فایده اقدام حقوقی خود را بسنجید و در صورتی که امکان موفقیت آن اقدام وجود داشت، دست به عمل بزنید. در صورتی که وکیل فسخ قرارداد ملکی قرارداد شما را از جهت قابلیت فسخ بررسی و تایید نمود، باید اظهارنامه ای مبنی بر اعلام فسخ قرارداد تنظیم کرده و برای طرف مقابل قرارداد ارسال کنید. اظهارنامه فسخ قرارداد باید حاوی اعلام فسخ قرارداد از سوی شما و استناد به ادله آن باشد. در صورتی که طرف مقابل فسخ قرارداد به موجب این اظهارنامه را نپذیرد، می توانید دادخواستی تحت عنوان دادخواست تنفیذ فسخ قرارداد به دادگاه عمومی حقوقی محل اجرای قرارداد و یا محل اقامت خوانده بدهید که به موجب آن دادگاه عمومی حقوقی، فسخ قرارداد از جانب شما را مورد تایید خود قرار می دهد. نگارش اظهارنامه در این فرایند اهمیت بسیار زیادی دارد زیرا تاریخ فسخ قرارداد حتی پس از صدور حکم از دادگاه مبنی بر تنفیذ فسخ، در واقع تاریخ ارسال اظهارنامه است. در حقیقت حکم دادگاه در این رابطه جنبه اعلامی دارد و نه جنبه تاسیسی. برای تنظیم و نگارش اظهارنامه فسخ و همچنین دادخواست تنفیذ فسخ بهتر است حتما از یک وکیل فسخ قرارداد ملکی استفاده کنید که با تمامی قوانین و مقررات مربوط به فسخ آشنایی دارد و می تواند به صورت مستدل و مستند به این قوانین و مقررات اظهارنامه یا دادخواست مورد نیاز ما را تهیه و به مرجع صالح ارسال کند.
گروه وکلای ملکی شامل چندین وکیل پایه یک دادگستری با تخصص ویژه در امور ملکی و حقوق املاک هستند که دانش و تجربه موفق در طرح دعاوی ملکی و تنظیم قراردادهای مربوط به املاک باعث تمایز ویژه آن ها از سایر موسسات و وکلای دادگستری شده است. فسخ یک قرارداد به خصوص قرارداد ملکی مانند هر امر حقوقی دیگر نیازمند مشورت و کسب مشاوره از وکیل متخصص در این زمینه است که اصطلاحا وکیل فسخ قرارداد ملکی نامیده می شود. وکیل فسخ قرارداد ملکی در گام اول قرارداد مورد نظر شما را از جهت قابلیت فسخ به صورت دقیق بررسی می کند و در صورت امکان فسخ قرارداد، اقدامات حقوقی لازم را که شامل تنظیم و نگارش اظهارنامه فسخ و یا در صورت عدم موافقت طرف مقابل، دادخواست تنفیذ فسخ قرارداد است برای شما انجام می دهد. استفاده از وکیل حرفه ای و متخصص در هر امر حقوقی باعث انجام آن امر در نهایت اطمینان و جلوگیری از صرف هزینه های گزاف در آینده می شود. ما در گروه وکلای ملکی با در اختیار گذاشتن بهترین وکیل ملکی از جمله وکیل فسخ قرارداد ملکی در تهران، طیف وسیعی از خدمات حقوقی را در زمینه حقوق املاک و با مناسب ترین هزینه ممکن به شما ارائه می دهیم. برای بهره مندی از خدمات وکلای مجرب گروه وکلای ملکی کافی است به شماره تماس های ما تماس بگیرید و راهنمایی های لازم را دریافت کنید.
سوالات متداول
فسخ یک قرارداد به چه معناست؟
فسخ به معنای بر هم زدن یک طرفه قرارداد از سوی یکی از طرفین است.
تفاوت فسخ، تفاسخ و بطلان قرارداد چیست؟
فسخ به معنای به هم زدن یک طرفه قرارداد توسط یکی از طرفین است اما در تفاسخ هر دو طرف برای خاتمه قرارداد توافق دارند که به آن اقاله هم گفته می شود. تفاوت فسخ و تفاسخ با بطلان قرارداد هم در این است که فسخ ناظر به آینده است اما بطلان هر اثر حقوقی حتی اگر مربوط به گذشته باشد را از بین می برد.
فسخ یک قرارداد چگونه انجام می شود؟
برای فسخ قرارداد باید اظهارنامه فسخ را برای طرف مقابل ارسال کنید و در صورت عدم پذیرش از سوی طرف مقابل، تنفیذ فسخ را از دادگاه عمومی حقوقی بخواهید.
اثر فسخ چیست؟
فسخ باعث به هم خوردن قرارداد و از بین رفتن حقوق و تعهدات طرفین می شود. در نتیجه اگر فسخ اعمال شود اموالی که در قالب های گوناگون میان طرفین رد و بدل شده باید به صاحب آن ها برگردد.
ملک مشاع چیست؟ منظور از ملک، مال غیر منقول یا غیر قابل جا به جایی مانند زمین و خانه است و منظور از مشاع این است که این ملک در مالکیت مشترک میان دو یا چند نفر است و یک…
عقد رهن چه زمانی منعقد می شود؟ عقد رهن به معنای سپردن مالی به دیگری برای تضمین ادای دین است و طبیعتا به تبع ایجاد یک دین رخ می دهد. بنابراین عقد رهن یک نوع عقد تبعی است. برای مثال…
اثبات وقوع بیع به چه معناست؟ بیع یکی از رایج ترین عقود معین در قانون مدنی است که برای آن مقررات و آثار حقوقی ویژه ای تعیین شده است. عقد بیع در قانون مدنی تملیک عین به عوض معلوم تعریف…
منظور از مطالبه اجور معوقه چیست؟ ممکن است در ابتدا درک عبارت مطالبه اجور معوقه بسیار سخت باشد اما در واقع منظور از این عبارت، درخواست اجاره هایی است که به تعویق افتاده و در موعد مقرر در قرارداد اجاره…