سند نزدن فروشنده
نوشته شده توسط گروه وکلای ملکی

بررسی سند نزدن فروشنده و پشیمان شدن آن از نگاه قانونی

زمانی که قرارداد بیع خانه، یا خودرو فی مابین متعاملین منعقد می شود، آنها را در قبال یکدیگر به تعهداتی ملزم می کند.مثلا فروشنده متعهد می گردد که در موعد قانونی در دفترخانه اسناد رسمی حضور پیدا کند و کارهای نقل و انتقال و تنظیم سند را انجام دهد. اگر بخواهد ممانعت کند این حق برای خریدار به وجود می آید که من باب سند نزدن فروشنده، اقامه دعوی کند و الزام او را به تنظیم سند رسمی خواستار شود.

25 اردیبهشت 1403
6 دقیقه
بدون دیدگاه

اگر فروشنده از انجام معامله پشیمان شود تکلیف خریدارچیست؟

اگر بایع به مفاد قرارداد پایبند نباشد. و کارهای نقل و انتقال سند را انجام ندهد، این امر موجب می گردد که به خریدار خسارت مالی زیادی وارد شود. و علی رغم پرداخت ثمن معامله نتواند مالک عین مبیعه شود. به منظور جلوگیری از این گونه خطرات، بهتر است که الزام به انجام تعهد و تعیین وجه التزام در ضمن مفاد قرارداد پیش بینی شود. تا اگر به دلیلی معامله فسخ شد، خریدار بتواند الزام فروشنده را به پرداخت وجه التزام ( پرداخت خسارتی که در ضمن مفاد قرارداد پیش بینی می شود تا اگر خلف وعده صورت بگیرد قابل مطالبه باشد) خواستار شود.

اگر فروشنده سند نزد، خریدار باید چکار کند؟

سند نزدن فروشنده، این حق را به خریدار می دهد که به طرفیت او اقامه دعوی کند.و الزام او را به تنظیم سند خواستار شود. اگر فروشنده حاضر نشد که نقل و انتقال را انجام دهد معامله را فسخ کند. و خواستار استرداد ثمن باشد. اگر فروشنده اعلام دارد که در موعد زمانی که در مفاد قرارداد به آن اشاره شده نمی تواند کارهای تنظیم سند را انجام دهد و این مدت را به زمان دیگری موکول کند، این حق برای خریدار وجود دارد که آن را بپذیرد و قبول کند که، کارهای نقل و انتقال و تنظیم سند در زمان دیگری انجام شود. همچنین اگر در مفاد قرارداد به خسارت دیرکرد، من باب تاخیر در انجام عملیات سند اشاره شده باشد، این حق برای خریدار به وجود می آید که علاوه بر الزام فروشنده او را به پرداخت خسارت تاخیر تادیه نیز ملزم کند.

خواندن این مطلب
انفساخ قرارداد چیست؟

اقامه دعوی به طرفیت فروشنده

با سند نزدن فروشنده، این حق به خریدار داده می شود که الزام فروشنده را برای مراجعه به دفترخانه که عقد بیع در حوزه آن تحقق یافته خواستار شود. قبل از اقامه دعوی، و تنظیم دادخواست حقوقی، خریدار می بایست اظهارنامه ای را تنظیم کند. و برای فروشنده ارسال کند و قید کند که ظرف مهلت قانونی ۴۸ ساعت، در  دفترخانه حضور پیدا کند. اگر علی رغم این الزام، فروشنده حاضر نشود، این اختیار به نماینده دادگاه داده می شود. که به جای فروشنده در دفترخانه حضور پیدا کند. و کارهای نقل و انتقال و تنظیم و امضای سند را انجام دهد تا حقی از خریدار تضییع نشود.

مگر تحت دو حالت

اینکه ثابت شود ملکی که مورد معامله قرار گرفته به دلایلی در رهن بانک قرار گرفته و غیر قابل نقل و انتقال است.

ثابت شود فروشنده بدون داشتن اذن از غیر، معامله فضولی انجام داده است. و مالی را مورد نقل و انتقال قرار داده که حق مالکیتی نسبت به آن نداشته است.

اقامه دعوی به طرفیت فروشنده

دعوی الزام به تنظیم سند رسمی

اگر فروشنده از سند زدن ملک یا خودرو در موعد زمان پیش بینی شده در قرارداد، ممانعت کند. این حق به خریدار داده می شود که، با اقامه دعوی به طرفیت فروشنده، الزامش را به حضور در دفترخانه برای انجام کارهای تنظیم سند خواستار شود. خریدار باید بداند دادگاهی که ملک در حوزه آن واقع شده صلاحیت رسیدگی به دعوی او را دارد.

وکالت بلاعزل در فروش ملک

گاهی اوقات سند نزدن فروشنده، به معنی عدم ایفای تعهد نیست. بلکه او می خواهد با دادن وکالت به خریدار، در دفترخانه حضور پیدا نکند. و به کلی انجام فرایند نقل و انتقال و تنظیم سند را به خریدار واگذار کند. تا او با داشتن وکالت از موکل، عهده دار انجام کارهای تنظیم سند در دفترخانه باشد.‌ و سند مالکیت را به خود انتقال دهد‌.

خواندن این مطلب
اخذ سند المثنی ملکی توسط وکیل با مراحل و مدت زمان اخذ آن

الزام به تنظیم سند در صورت فوت فروشنده

اگر قبل از تنظیم سند در دفترخانه، حسب موعد زمانی که در مفاد قرارداد پیش بینی شده، کارهای نقل و انتقال صورت نگیرد، و مالک فوت کند. در اینجا خریداری که اقدام به پرداخت ثمن معامله کرده، این حق را خواهد داشت که به طرفیت وراث فروشنده اقامه دعوی کند. و الزام آنها را برای انجام کارهای نقل و انتقال و تنظیم سند در دفترخانه خواستار شود.

آیا خریدار می تواند، من باب خلف وعده فروشنده، خسارت تاخیرتادیه بگیرد؟

من باب عدم انجام تعهد، و سند نزدن فروشنده، خریدار مستحق مطالبه خسارت تاخیرتادیه نیست. مگر موعد قرارداد پیش بینی شده باشد. و فروشنده خلف وعده کند. و موجب گردد به خریدار خسارت و ضرر و زیان وارد شود. که در این حالت خریدار می تواند علاوه بر الزام، خواستار مطالبه خسارات تاخیر تادیه نیز باشد.

آیا خریدار می تواند، من باب خلف وعده فروشنده، خسارت تاخیرتادیه بگیرد؟

نتیجه گیری

ما در این مقاله به بررسی موضوع حقوقی ملکی دیگری پرداختیم.گفتیم که سند نزدن فروشنده، در جایی که معامله ای صورت گرفته، و نقل و انتقال مال به شخص خریدار تعهد شده، اگر انجام نشود، ممکن است خسارت و ضرر و زیان مالی را به او وارد کند. در راستای حمایت از حقوق خریدار این حق به او داده می شود که به طرفیت فروشنده اقامه دعوی کند و الزام او را به تنظیم سند رسمی و حضور در دفترخانه خواستار شود.

پیشنهادات

گروه وکلای ملکی به همکاری وکلای متخصص و با تجربه، در تلاش است خدمات حقوقی را، به افرادی که درگیر پرونده های ملکی هستند، ارائه دهد. تا بتوانند از حقوق خود، در پرونده ملکی که گرفتار آن هستند، دفاع کنند. شما می توانید جهت برخورداری از خدمات تیم حقوقی ما، از طرق ارتباطی که در سایت به آن اشاره شده در تماس باشید. و سوالات حقوقی خود را  در حوزه ملک به صورت تلفنی و آنلاین و یا گرفتن وقت مشاوره حضوری با وکلای ما در میان بگذارید.

خواندن این مطلب
تشخیص اراضی ملی از اراضی عادی و نحوه انجام و آشنایی با مراحل آن

برخی از سوالات متداول

اگر طی قرارداد تنظیمی بین فروشنده و خریدار، خلف وعده صورت بگیرد، و فروشنده از سند زدن ملک خودداری کند تکلیف چیست؟

سند نزدن فروشنده و عدم حضورش در دفترخانه ممکن است به ضرر خریدار تمام شود. بدین خاطر قانون گذار این حق را به خریدار می دهد که با اقامه دعوی حقوقی الزام به تنظیم سند رسمی، فروشنده را به انجام تعهد ملزم کند.

در صورتی که علی رغم الزام و ارسال اظهارنامه، فروشنده بخواهد ازسند زدن ملک در دفترخانه خودداری کند تکلیف چیست؟

مطابق ماده ۱۴۵ قانون اجرای احکام مدنی، در صورت امتناع و سند نزدن فروشنده، نماینده دادگاه، در دفترخانه اسناد رسمی، حضور یافته وکارهای نقل و انتقال و امضای سند را جهت انتقال ملک به خریدار، انجام می دهد.

امتیاز به این مطلب

پیشنهاد می کنیم این مطالب را هم بخوانید

اسناد مالکیت اراضی ساحلی چیست؟ توضیح کامل در مورد آن

منظور از اراضی ساحلی چیست؟ اراضی ساحلی همانطور که از نامش نیز پیداست، به زمین‌هایی با عرض مشخص گفته می‌شود که در اطراف دریا و دریاچه یا خلیج قرار دارند. به عبارت دیگر نیز اراضی ساحلی همان زمین‌های ساحلی بوده…

بازدید: 740 نفر
۸ اسفند ۱۴۰۲
خواندن این مقاله

خلع ید چیست؟ هر آنچه که باید در مورد آن بدانید

ارکان دعوی خلع ید با این تعریفی که از دعوی خلع ید داشتیم متوجه شدیم که این دعوی ارتباط با اموال غیر منقول که شامل ملک یا زمین، مغازه، آپارتمان شده، داشته نه با اموال منقول. رکن دوم آن است…

بازدید: 746 نفر
۱۷ بهمن ۱۴۰۲
خواندن این مقاله

همه چیز درباره معامله معارض و نحوه شکایت آن

در این مقاله از گروه وکلای ملکی به طور ویژه به یکی از مهمترین مسائل و مشکلات حقوقی در زمینه املاک یعنی معامله معارض می پردازیم که به عنوان یکی از انواع جرائم ملکی می تواند ضرر و زبان‌های مالی…

بازدید: 646 نفر
۱۷ شهریور ۱۴۰۳
خواندن این مقاله

مال مشاع به چه معناست و تفاوت آن با مال مفروز چیست؟

مال مشاع چیست؟ بر اساس قانون مدنی ایران، مال می تواند از جهت اشتراک یا عدم اشتراک در مالکیت آن، از نوع مشاع و یا از نوع مفروز باشد. مال مفروز به مالی گفته می شود که یک نفر بر…

بازدید: 747 نفر
۸ اسفند ۱۴۰۲
خواندن این مقاله

سوالات و نظرات شما

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *