منظور از ملک، مال غیر منقول یا غیر قابل جا به جایی مانند زمین و خانه است و منظور از مشاع این است که این ملک در مالکیت مشترک میان دو یا چند نفر است و یک شخص واحد مالک آن نیست. این نوع مالکیت دارای برخی محدودیت های ویژه است که باعث می شود افراد تمایلی به ادامه آن نداشته و اقدام به افراز آن نمایند که در ادامه توضیح داده خواهد شد. برای مثال تصرف در مال مشاع بدون اذن تمام شرکا امکان پذیر نیست. مثلا اگر یکی از مالکان ملک مشاع، سهم خود را به اجاره دیگری بدهد و در نتیجه لازم باشد آن را به قبض دیگری دربیاورد، قبض ملک باید با اجازه تمام شرکا صورت بگیرد. راه حل حقوقی در مواقعی که افراد نمی خواهند محدودیت های این نوع مالکیت را داشته باشند و به طور مستقل بر ملک خود تصرف کنند، افراز ملک مشاع است. در ادامه به توضیح افراز ملک مشاع، فرایند آن و تفاوتی که با تفکیک ملک مشاع دارد می پردازیم. وکیل افراز و تفکیک ملک مشاع، شما را در تشخیص این تقاوت راهنمایی می کند.
افراز و تفکیک دو عمل حقوقی هستند که بر ملک مشاع صورت می گیرند. این دو عمل با اینکه هر دو بر روی ملک مشاع انجام می شوند و شباهت هایی با یکدیگر دارند اما از نظر نتیجه حقوقی ای که در نهایت به بار می آورند و همچنین فرایند حقوقی لازم برای تحقق بسیار با یکدیگر متفاوت هستند. افراز ملک مشاع زمانی صورت می پذیرد که یک یا چند نفر از شرکا نخواهند به مالکیت مشترک و مشاع بر روی یک ملک ادامه بدهند و قصد خاتمه دادن به شراکت خود را داشته باشند. در نتیجه آن ها درخواست افراز ملک مشاع را با مشورت یک وکیل دعاوی ملکی به مرجع صالح به رسیدگی ارائه می دهند و اگر مرجع صالح با این درخواست موافقت نماید و آن را منطبق با قانون بداند دستور افراز ملک را خواهد داد. در نتیجه افراز، مالکیت مشاع به اتمام می رسد و سهم هر یک از شرکا تعیین و از هم جدا خواهد شد. پس از اتمام فرایند افراز، مالکیت هر فرد بر سهم خود به صورت افرازی یعنی به صورت واحد است. اما مواردی وجود دارد که شرکای یک ملک نمی خواهند به مالکیت مشترک خود پایان دهند بلکه به دلایل مختلفی فقط خواهان تقسیم ملک با حفظ مالکیت مشاع هستند. در این موارد درخواست تفکیک ملک مشاع توسط وکیل متخصص ملکی داده می شود که در ادامه بررسی می شود.
تفکیک ملک بر خلاف افراز که تنها در املاک مشاع کاربرد دارد و باعث از بین رفتن مالکیت مشاع می شود، هم در املاک مشاع و هم املاک غیر مشاع استفاده می شود. مهمترین تفاوت تفکیک ملک مشاع با افراز آن در این است که تفکیک ملک مشاع با هدف از بین رفتن مالکیت مشاع شرکا انجام نمی شود و تنها ملک را با مالکیت همان شرکا تقسیم و تفکیک می کند. برای مثال ممکن است برجی بر روی یک زمین مشاعی ساخته شود و این برج میان همه این شرکا مشاع باشد. در این فرض، برای سهولت در انجام امور حقوقی و اداری هر یک از واحدهای برج درخواست تفکیک داده می شود که سند جداگانه ای برای هر واحد صادر شود. اما با انجام تفکیک، مالکیت مشاع همه شرکا در هر واحد همچنان پا برجاست. علاوه بر این، افراز و تفکیک در مرجع صالح برای رسیدگی، نحوه اعتراض توسط شرکا و … هم تفاوت های بسیاری با یکدیگر دارند.
مرجع صالح برای رسیدگی به درخواست تفکیک ملک مشاع در هر صورت اداره ثبت محل وقوع ملک است اما در افراز ملک مشاع مرجع صالح با توجه به وضعیت ثبتی آن ملک متفاوت است. وکیل افراز و تفکیک ملک مشاع نقش مهمی در تشخیص مرجع صالح ایفا می کند. اگر جریان ثبتی ملک خاتمه یافته باشد صلاحیت رسیدگی به درخواست افراز بر عهده اداره ثبت محل وقوع ملک است اما اگر جریان ثبتی ملک خاتمه نبافته باشد یعنی آن ملک دارای پلاک ثبتی ثبت شده در دفتر املاک نباشد، درخواست افراز باید در دادگاه عمومی حقوقی محل وقوع ملک مطرح شود. علاوه بر این، اگر در میان شرکای املاک ثبت شده هم یک شخص محجور یا غیب مفقو الاثر باشد و یا در مالکیت آن ملک اختلاف نظر وجود داشته باشد، رسیدگی به درخواست افراز در صلاحیت دادگاه عمومی حقوقی محل وقوع ملک است. رسیدگی به درخواست افراز ترکه متوفی هم همواره در صلاحیت دادگاه است. تشخیص مرجع صالح برای رسیدگی به درخواست شما در محدوده تخصص وکیل دعاوی ملکی است. وکیل افراز و تفکیک ملک مشاع به عنوان وکیل متخصص در دعاوی ملکی به تناسب تشریفات قانونی هر مرجع درخواستی مستدل و مستند به قوانین و مقررات مربوطه تنظیم و به مرجع صالح ارسال می کند.
برای تفکیک ملک مشاع ابتدا باید درخواستی مستدل و مستند دال بر تقاضای تفکیک ملک مشاع که توسط وکیل افراز و تفکیک ملک مشاع تنظیم شده است را به اداره ثبت محل وقوع ملک ارائه دهید. پس از ارائه این درخواست، در صورتی که درخواست درست تشخیص داده شود صورت مجلس تفکیکی نوشته شده، به امضای افراد می رسد و تفکیک ملک بر اساس مقررات ثبتی و تشریفات شهرداری انجام خواهد شد.
برای افراز ملک مشاع باید درخواست افراز را با کمک وکیل افراز و تفکیک ملک مشاع بسته به اینکه وضعیت ثبتی ملک شما چگونه است به اداره ثبت یا دادگاه عمومی حقوقی بدهید. مرجع صالح، چه اداره ثبت باشد و چه دادگاه عمومی حقوقی باید وضعیت ملک را از جهت قابلیت افراز بررسی کند. اگر با افراز آن ملک، مالیت آن ملک یا مالیت سهم برخی از شرکا از بین برود و یا تقسیم آن ملک توسط شهرداری ممنوع شده باشد، افراز ملک مشاع غیر ممکن تشخیص داده شده و درخواست افراز رد می شود. اگر افراز ملک مشاع ممکن نباشد دادگاه حکم به فروش آن ملک و تقسیم قیمتش بین شرکا خواهد داد. اما اگر هر یک از این موانع وجود نداشته باشد، دادگاه یا اداره ثبت حکم به افراز ملک خواهد داد. استفاده از وکیل افراز و تفکیک ملک مشاع به تسریع و طی موفقیت آمیز این فرایند کمک شایانی می کند.
افراز ملک مشاع و تفکیک آن، دو امر تخصصی در حوزه حقوق املاک و حقوق ثبت است که نیاز به استفاده از وکیل متخصص ملکی یعنی وکیل افراز و تفکیک ملک مشاع دارد. وکیل افراز و تفکیک ملک مشاع یک وکیل دعاوی ملکی است که با بررسی دقیق ملک شما به لحاظ حقوقی می تواند درخواست ناظر به افراز یا تفکیک را به نحو مستدل و با استناد به قوانین و مقررات مربوطه به مرجع صالح ارسال کند. وکیل افراز و تفکیک ملک مشاع علاوه بر پروانه رسمی و معتبر وکالت باید دارای تخصص ویژه و تجربه موفق در طرح دعاوی ملکی باشد تا بتواند به پیشرفت سریع تر پرونده شما کمک کند. برای استفاده از خدمات حقوقی بهترین وکیل ملکی می توانید با متخصصان ما در گروه وکلای ملکی تماس بگیرید تا در اسرع وقت به تناسب شرایط و پرونده تان شما را راهنمایی کنند.
افراز ملک مشاع چیست؟
افراز ملک مشاع به معنای از بین رفتن مالکیت اشتراکی میان شرکا و ایجاد مالکیت واحد هر فرد نسبت به سهم خود است.
تفاوت افراز با تفکیک چیست؟
مهمترین تفاوت افراز با تفکیک این است که که افراز باعث از بین رفتن مالکیت مشاع می شود اما تفکیک مالکیت مشاع شرکا را از بین نمی برد و منجر به تفکیک سند ملک می شود.
صورت مجلس تفکیکی چیست؟
به سندی که در نتیجه درخواست تفکیک از سوی اداره ثبت صادر می شود و حاوی مشخصات بخش های تفکیک شده ملک است صورت مجلس تفکیکی می گویند.
مرجع صالح برای افراز ملک مشاع کجاست؟
اگر ملک مشاع به ثبت رسیده باشد و در میان شرکا محجور و غایب مفقود الاثر نباشد و همچنین در مالکیت سهم هر شریک اختلافی نباشد مرجع صالح اداره ثبت است و در غیر این صورت دادگاه عمومی حقوقی صالح است.
اثبات وقوع بیع به چه معناست؟ بیع یکی از رایج ترین عقود معین در قانون مدنی است که برای آن مقررات و آثار حقوقی ویژه ای تعیین شده است. عقد بیع در قانون مدنی تملیک عین به عوض معلوم تعریف…
منظور از مطالبه اجور معوقه چیست؟ ممکن است در ابتدا درک عبارت مطالبه اجور معوقه بسیار سخت باشد اما در واقع منظور از این عبارت، درخواست اجاره هایی است که به تعویق افتاده و در موعد مقرر در قرارداد اجاره…
منظور از زمین شهری چیست؟ پیش از هر چیز بهتر است که به معنای عبارت زمین شهری پرداخته شود. براساس قانون، منظور از زمین شهری، املاکی است که در محدوده استحفاظی شهرها و شهرکها و در محدوده قانونی آنها وجود…
قرارداد مشارکت در ساخت ملک چیست؟ این روزها با گسترش آپارتمان نشینی و عملیات ساخت و ساز در شهرها، مشارکت در ساخت املاک هم رواج زیادی پیدا کرده است. بنابراین آشنایی با این قرارداد از لحاظ حقوقی جهت جلوگیری از…