اثبات مالکیت به معنای اثبات مالک بودن شخصی معین بر ملک یا املاکی مشخص در محاکم قضایی است. این دعوا بسته به آنکه درباره چه املاکی از جهت سابقه ثبتی مطرح شود، نتایج مختلفی خواهد داشت. تشخیص این مساله که در ادامه توضیح داده می شود، در تخصص یک وکیل اثبات مالکیت است.
برای اثبات مالک بودن یک شخص بر املاک یعنی اموال غیر منقول مانند زمین یا ساختمان، با توجه به وضعیت ثبتی ملک یا املاک مورد نظر راه های گوناگونی وجود دارد. املاک، از جهت وضعیت ثبتی یا املاک ثبت شده هستند و یا املاکی که مورد ثبت در دفتر ثبت املاک واقع نشده اند. در این قسمت نحوه اثبات این دعوا توسط وکیل اثبات مالکیت در هر یک از این املاک مورد بررسی قرار می گیرد.
املاک ثبت شده: در صورتی که ملکی در دفتر ثبت املاک ثبت شده باشد، تنها راهی که برای اثبات مالک بودن شخص نسبت به آن وجود دارد، استناد به دفتر ثبت املاک و یا سند رسمی ای است که حاوی مشخصات شخص مالک است. ماده ۲۲ قانون ثبت در رابطه با این املاک تعیین تکلیف کرده است: همین که ملکی مطابق قانون در دفتر املاک به ثبت رسید دولت فقط کسی را که ملک به اسم او ثبت شده و یا کسی که ملک مزبور به او منتقل گردیده و این انتقال نیز در دفتر املاک به ثبت رسیده یا اینکه ملک مزبور از مالک رسمی ارثاً به او رسیده باشد مالک خواهد شناخت. بنابراین صرف ثبت نام یک شخص در دفتر املاک به عنوان مالک یک ملک دلیل قاطعی است بر مالکیت او نسبت به آن و هیچ دلیل دیگری برای اثبات دعوای مالکیت توسط وکیل اثبات مالکیت پذیرفته نمی شود.
املاک ثبت نشده: در املاک ثبت نشده یعنی املاکی که فرایند ذکر شده در قانون ثبت را برای ثبت املاک طی نکرده اند، امکان استناد به ادله مختلفی در جهت اثبات دعوای مالکیت وجود دارد که البته امر بسیار پیچیده ای است که به طور حتم نیاز به وکیل اثبات مالکیت دارد. در این املاک به دلیل آن که سند رسمی برای تعیین مالک قانونی ملک وجود ندارد، مالکیت فرد مدعی را می توان به استناد ادله دیگری که در ادامه ذکر می شود اثبات نمود.
به طور کلی برای اثبات مالک بودن فرد بر یک ملک مشخص ادله مختلفی وجود دارند که به آن ها ادله اثبات مالکیت گفته می شود. ادله اثبات دعوای مالکیت شامل موارد زیر می شوند:
سند: سند یکی از مهمترین و رایج ترین ادله اثبات دعوای مالکیت توسط وکیل اثبات مالکیت است که در املاک ثبت شده در صورتی که از نوع سند رسمی باشد، تنها دلیل معتبر محسوب می شود. سند دارای دو نوع رسمی و عادی است. سند رسمی توسط مراجع و ماموران رسمی تنظیم می شود در حالی که سند عادی هر گونه سندی است که توسط این مراجع و افراد نوشته نشده. سند رسمی از اعتبار بیشتری نسبت به سند عادی برخوردار است، تا جایی که فقط ادعای جعل نسبت به آن پذیرفته می شود و در صورت تعارض با سند عادی هم دارای اولویت است.
شاهد: شهادت شاهد یکی از ادله اثبات عمومی هم در امور حقوقی و هم در امور کیفری است. شاهد به کسی گفته می شود که وقوع امری را به صورت بی واسطه درک کرده است و در محضر دادگاه به آن شهادت می دهد. برای مثال در زمینه اثبات دعوای مالکیت در املاک، کسی که وقوع معامله میان مالک فعلی و مالک سابق ملک را دیده است، شاهد محسوب شده و می تواند به مالکیت مالک فعلی که طرح دعوا کرده است شهادت دهد تا از این طریق مالکیت او بر ملک اثبات شود.
تصرف: بر اساس ماده ۳۵ قانون مدنی صرف اینکه کسی بر یک مال تصرف دارد اماره ای است که از مالکیت او بر آن مال حکایت می کند. به این اماره، اماره تصرف می گویند که البته در معنای دقیق کلمه دلیل اثباتی محسوب نمی شود و صرفا در زمانی که هیچ ادله دیگری وجود ندارد می تواند دعوا را حل و فصل کند. بنابراین این اماره به میزان ادله دیگری مانند سند رسمی قطعیت ندارد و می توان خلاف آن را در دادگاه اثبات نمود.
یکی از سوالات مهم در رابطه با دعوای مالکیت این است که کدام دادگاه برای رسیدگی به این دعوا صلاحیت دارد؟ در پاسخ باید گفت دادگاه صالح برای رسیدگی به این دعوا با توجه به غیر منقول بودن املاک، دادگاه محل وقوع ملک است. بر اساس قاعده کلی در آیین دادرسی مدنی، دعاوی مربوط به اموال غیر منقول در دادگاه محل وقوع مال اقامه می شوند. بنابراین دعوای اثبات مالکیت توسط وکیل اثبات مالکیت در دادگاه محل وقوع ملک پذیرفته خواهد شد.
همانطور که که در بالا اشاره شد، دعوای مالکیت یکی از دعاوی مهم در حقوق املاک است که نقش بسیار مهم و سرنوشت سازی را نسبت به وضعیت حقوقی املاک ایفا می کند. اثبات دعوای مالکیت بر املاک علاوه بر این که می تواند به عنوان یک دعوای اصلی و مجزا طرح شود، ممکن است در ضمن دعاوی دیگر هم مطرح شده یا در در نتیجه دعاوی دیگری مانند تصرف عدوانی، خلع ید و … در محاکم دادگستری مورد طرح و رسیدگی قرار بگیرد. به همین دلیل استفاده از وکیل اثبات مالکیت که یک وکیل متخصص ملکی محسوب می شود، در بسیاری از دعاوی ملکی ضرورت و کاربرد دارد.
گروه وکلای ملکی با سابقه طولانی مدت و درخشان در طرح انواع دعاوی ملکی می توانند بهترین وکیل اثبات مالکیت در تهران را به شما معرفی نمایند و علاوه بر این، انواع مشاوره های حقوقی را در تمام اشکال خود یعنی مشاوره حضوری، تلفنی و آنلاین به شما ارائه دهند. متخصصان ما در گروه وکلای ملکی به تناسب توان مالی و نیاز حقوقی شما، بهترین خدمات را در اختیار شما گذاشته و شما را به بهترین وکیل اثبات مالکیت املاک برای طرح و پیگیری این دعوا متصل می کنند. برای برخورداری از طیف وسیع خدمات گروه وکلای ملکی کافی است با ما تماس بگیرید.
اثبات دعوای مالکیت چگونه انجام می شود؟
اثبات مالکیت به وسیله ادله اثبات عمومی و قواعد و مقررات مختص به حقوق املاک مانند مقررات مندرج در قانون ثبت انجام می شود.
مالکیت در املاک دارای سابقه ثبتی چگونه اثبات می شود؟
در املاکی که در دفتر ثبت املاک اداره ثبت به ثبت رسیده اند و دارای سند رسمی هستند، تنها سند رسمی به عنوان دلیل مالکیت پذیرفته می شود و هر شخصی که نام او به عنوان مالک در دفتر املاک ثبت شده به عنوان مالک شناخته خواهد شد.
در املاک بدون سابقه ثبتی اثبات مالک بودن شخص بر ملک چگونه است؟
در املاکی که در دفتر ثبت املاک ثبت نشده اند و در نتیجه دارای سابقه ثبتی نیستند، ادله مختلفی مانند سند عادی، شهادت شهود، اماره تصرف و … به عنوان ادله اثبات مالکیت توسط وکیل اثبات مالکیت به کار گرفته می شود.
هزینه وکیل اثبات مالکیت چقدر است؟
هزینه وکیل اثبات مالکیت با توجه به عوامل مختلفی مانند ارزش مالی ملک مورد نظر، میزان پیچیدگی پرونده و سخت بودن اثبات مالکیت در آن، سابقه ثبتی داشتن یا نداشتن ملک و همچنین میزان تحصیلات و سوابق و نوع خدمات حقوقی ارائه شده توسط وکیل اثبات مالکیت تعیین می شود.
ملک مشاع چیست؟ منظور از ملک، مال غیر منقول یا غیر قابل جا به جایی مانند زمین و خانه است و منظور از مشاع این است که این ملک در مالکیت مشترک میان دو یا چند نفر است و یک…
قرارداد ملکی چیست؟ به طور کلی قرارداد به توافقی میان طرفین گفته می شود که حاوی حقوق و تعهداتی برای هر یک از آن هاست. این حقوق و تعهدات می تواند از نوع مالی و یا غیر مالی باشد. قرارداد…
در فسخ قرارداد شما به عنوان بایع یا مشتری ملزم به آن نیستید هر دو به انحلال رضایت داشته باشید و اراده هر یک از شما برای انحلال قرارداد کفایت کرده و می توانید با استناد به هر یک از…
منظور از زمین شهری چیست؟ پیش از هر چیز بهتر است که به معنای عبارت زمین شهری پرداخته شود. براساس قانون، منظور از زمین شهری، املاکی است که در محدوده استحفاظی شهرها و شهرکها و در محدوده قانونی آنها وجود…