دعوای قلع و قمع مستحدثات
نوشته شده توسط گروه وکلای ملکی

دعوای قلع و قمع مستحدثات چیست؟

قلع و قمع مستحدثات عبارتی حقوقی مربوط به حقوق املاک است که احتمالا آن را تا به حال شنیده اید اما با معنای دقیق و موارد کاربرد آن آشنایی کامل ندارید. دعوای قلع و قمع مستحدثات نیز دعوایی حقوقی است که خواسته آن قلع و قمع مستحدثات است. با مطالعه این مقاله می توانید با مفهوم و موارد دعوای قلع و قمع مستحدثات در امور ملکی آشنا شوید. گروه وکلای ملکی ضمن ارائه انواع مشاوره های حقوقی، بهترین وکیل ملکی جهت طرح دعوای قلع و قمع را در اختیار شما قرار می دهند.

6 شهریور 1402
بروزرسانی: ۲۷ اسفند ۱۴۰۲
7 دقیقه
بدون دیدگاه

قلع و قمع مستحدثات چیست؟

قلع و قمع به معنای خراب کردن و از بین بردن و مستحدثات به معنای هر چیزی است که بر روی زمین احداث می شود و می تواند شامل بنا و ساختمان، درخت و محصولات زراعی باشد. اگر این مستحدثات به صورت غیر مجاز و غیر قانونی بر روی زمین ایجاد شده باشند، می توان با طرح دعوای قلع و قمع مستحدثات در دادگاه عمومی حقوقی، حکم به قلع و قمع آن ها را به نفع ذی نفع از دادگاه گرفت که در ادامه به نحوه دریافت این حکم و موارد صدور آن پرداخته می شود.

طرح دعوای قلع و قمع مستحدثات

دعوای قلع و قمع مستحدثات در مواردی مطرح می شود که خواهان مدعی است، مستحدثات ایجاد شده در زمین متعلق به او مانند بنا، درخت یا محصولات کشاورزی فارغ از اینکه اصل تصرف بر آن زمین با اجاره او باشد یا خیر، بدون اجازه او و به صورت غیر قانونی به وجود آمده است. در نتجه خواهان یعنی مالک یا متصرف قانونی ملک، با طرح دعوای قلع و قمع مستحدثات از دادگاه حقوقی درخواست قلع و قمع بنا، درخت و یا محصولات کشاورزی را می نماید.

دعوای قلع و قمع مستحدثات در ضمن خلع ید، تخلیه ید و تصرف عدوانی

دعوای قلع و قمع مستحدثات می تواند در ضمن دعوای دیگری که معمولا دعوای خلع ید است طرح شود و به علت منشا مشترک دادگاه رسیدگی کننده به دعوای خلع ید به این دعوا هم به صورت توامان رسیدگی کرده و حکم لازم را در ارتباط با آن صادر می کند. دعوای خلع ید دعوایی است که در آن مالک یک ملک، مدعی تصرف غیر قانونی فردی بر روی ملک خود می شود و از دادگاه تقاضا می کند این فرد را از ملک او اخراج کند. این دعوا شباهت بسیاری با دعوای تصرف عدوانی دارد اما تفاوت آن با تصرف عدوانی این است که در تصرف عدوانی خواهان دعوا نیازی به اثبات مالکیت خود بر ملک ندارد و صرف اینکه تصرف قانونی خود را در گذشته ثابت کند برای محق و ذی نفع بودن او در طرح دعوا کافی است. اما در خلع ید، شخص خواهان حتما باید مالکیت خود را بر ملک مورد نظر به اثبات برساند تا دعوای او مورد استماع قرار بگیرد. همچنین این امکان وجود دارد که اصل تصرف شخص بر ملک خواهان قانونی بوده است، برای مثال ملک مورد نظر طبق یک قرارداد قانونی در اجاره او باشد اما ادامه تصرف غیر قانونی بوده و در مدت تصرف تصرف قانونی هم بنا یا درختی بر روی ملک احداث شده باشد. در این صورت خواهان می تواند درخواست تخلیه ید کرده و در کنار آن قلع و قمع بنا و … را هم بخواهد. دعوای قلع و قمع مستحدثات در ضمن هر یک از این دعاوی قابل طرح است و دادگاه ملزم است ضمن رسیدگی به دعوای خلع ید، تخلیه بد یا تصرف عدوانی به دعوای قلع و قمع مستحدثات هم رسیدگی نماید. برای طرح دعوای قلع و قمع مستحدثات در کنار هر یک از دعاوی دیگر و تشخیص دادگاه صالح نیاز به یک وکیل متخصص ملکی خواهید داشت که گروه وکلای ملکی در اسرع وقت آن را در اختیار شما قرار می دهند.

خواندن این مطلب
هزینه وکیل ملکی در سال 1403 با توضیحات کامل

دعوای قلع و قمع مستحدثات چگونه اثبات می شود؟

دعوای قلع و قمع مستحدثات چگونه اثبات می شود؟

برای آنکه بتوانید به عنوان خواهان، حکم قلع و قمع بنا، اشجار و … را از دادگاه حقوقی بگیرید باید چند عنصر ضروری را به اثبات برسانید. اولین عنصر مالکیت یا تصرف قانونی خودتان نسبت به آن ملک است. شما باید در وهله اول این نکته را به اثبات برسانید که نسبت به آن ملک دارای مالکیت یا تصرف قانونی و مجاز هستید و در نتیجه در طرح دعوای قلع و قمع مستحدثات ذی نفع محسوب می شوید. مهمترین مدرک در اثبات این مساله سند مالکیت یا مدرک مثبت سمت نمایندگی شما نسبت به مالک اصلی ملک است. عنصر یا رکن دیگر در طرح این دعوا که باید از جانب شما به اثبات برسد، عدوانی بودن تصرف خوانده در آن ملک و همچنین ایجاد مستحدثاتی از قبیل بنا، درخت و یا محصلات کشاورزی است. منظور از عدوانی بودن این است که باید اثبات کنید متصرف از جانب شما اجازه ای برای ایجاد این مستحدثات نداشته است و این عمل را به صورت عدوانی یا غیر مجاز انجام داده است. بنابراین در صورتی که ایجاد بنا، کاشت درخت یا کشت محصولات کشاورزی در زمین بر اساس اذن قبلی مالک یا متصرف قانونی زمین باشد، دادگاه حکم به قلع و قمع این مستحدثات نمی دهد زیرا یکی از ارکان آن که همان عدوانی بودن عمل است، تحقق پیدا نکرده.

دادگاه صالح برای طرح دعوای قلع و قمع مستحدثات

یکی از سوالات رایج درباره این دعوا این است که کدام دادگاه صلاحیت رسیدگی به آن را دارد و می تواند حکم به قلع و قمع را صادر کند؟ مرجع صالح برای رسیدگی به دعوای قلع و قمع مستحدثات دادگاه عمومی حقوقی محلی است که ملک مورد نظر در آن حوزه واقع شده است. بنابراین دعوای قلع و قمع بنای احداث شده در ملکی که در شهرستان تهران قرار دارد، باید در دادگاه عمومی حقوقی شهرستان تهران طرح شود. این دعوا باید به موجب دادخواست که در فرم های مخصوصی نوشته می شوند به دادگاه عمومی حقوقی ارسال شود. نگارش و ارسال دادخواست حقوقی یک امر بسیار تخصصی است که بهتر است برای کسب نتیجه دلخواه و جلوگیری از هزینه های بیشتر در آینده انجام آن را به یک وکیل پایه یک که در امور املاک از جمله این دعوا دارای تخصص ویژه باشد، بسپارید.

خواندن این مطلب
نکات حقوقی عقد اجاره و آشنایی صفر تا صد آن

گرفتن حکم قلع و قمع از دادگاه با استفاده از وکیل

دعوای قلع و قمع مستحدثات از رایج ترین دعاوی ملکی است که در تخصص وکیل دعاوی ملکی قرار دارد. برای طرح این دعوا مانند هر دعوای دیگری استفاده از وکیل متخصص و حرفه ای باعث پیگیری مطمئن تر امور حقوقی و جلوگیری از مشکلات و هزینه های بیشتر در آینده می شود. از این رو همواره توصیه می شود برای طرح هر دعوا و به طور کلی انجام هر امر حقوقی از وکیل متخصص در آن حوزه استفاده کنید تا به نتیجه دلخواه خود برسید. وکلای ما در گروه وکلای ملکی مجموعه ای از بهترین وکلای ملکی در سعادت آباد تهران هستند که با کوشش حداکثری در هر پرونده تلاش می کنند بهترین نتیجه ممکن را برای هر یک از دعاوی ملکی از جمله دعوای قلع و قمع مستحدثات به ارمغان بیاورند. برای استفاده از خدمات حقوقی بهترین وکیل ملکی در تهران با صرف کمترین هزینه ممکن کافی است با متخصصان ما در گروه وکلای ملکی تماس بگیرید.

گرفتن حکم قلع و قمع از دادگاه با استفاده از وکیل

سوالات متداول

قلع و قمع مستحدثات چیست؟

قلع و قمع مستحدثات به معنای از بین بردن هر احداث جدید بر روی ملک دیگری از قبیل ساخت بنا، کاشت درخت یا کشت محصولات زراعی است که به صورت غیر مجاز انجام شده است.

طرفین دعوای قلع و قمع مستحدثات چه کسانی هستند؟

طرفین این دعوا از یک سو مالک یا متصرف قاونی ملکی است که در آن مستحدثات ایجاد شده و خواهان نامیده می شود و از سوی دیگر خوانده یا کسی است که مستحدثات را ملک دیگری یعنی همان خواهان ایجاد کرده است.

خواندن این مطلب
فرق مالکیت و سرقفلی با بیانی ساده توسط وکیل

مرجع صالح برای رسیدگی به دعوای قلع و قمع مستحدثات کجاست؟

مرجع صالح برای رسیدگی به این دعوا دادگاه عمومی حقوقی محل وقوع ملک است.

آیا مستاجر یک ملک می تواند دعوای قلع و قمع مستحدثات را طرح کند؟

بله. خواهان این دعوا می تواند مالک و حتی متصرف قانونی ملک از جمله مستاجر آن باشد.

5/5 - (1 امتیاز)

پیشنهاد می کنیم این مطالب را هم بخوانید

اخذ سند مالکیت رسمی برای ساختمان بدون سند

ما در گروه وکلای ملکی تلاش می کنیم خدمات تخصصی خود را در زمینه حقوق املاک از جمله مشاوره و وکالت برای اخذ سند مالکیت رسمی در بهترین کیفیت و متناسب با شرایط و نیاز شما ارائه دهیم. برای آشنایی…

بازدید: 679 نفر
۲۷ اسفند ۱۴۰۲
خواندن این مقاله

خلع ید چیست؟ هر آنچه که باید در مورد آن بدانید

ارکان دعوی خلع ید با این تعریفی که از دعوی خلع ید داشتیم متوجه شدیم که این دعوی ارتباط با اموال غیر منقول که شامل ملک یا زمین، مغازه، آپارتمان شده، داشته نه با اموال منقول. رکن دوم آن است…

بازدید: 745 نفر
۱۷ بهمن ۱۴۰۲
خواندن این مقاله

بررسی سند نزدن فروشنده و پشیمان شدن آن از نگاه قانونی

اگر فروشنده از انجام معامله پشیمان شود تکلیف خریدارچیست؟ اگر بایع به مفاد قرارداد پایبند نباشد. و کارهای نقل و انتقال سند را انجام ندهد، این امر موجب می گردد که به خریدار خسارت مالی زیادی وارد شود. و علی…

بازدید: 284 نفر
۲۵ اردیبهشت ۱۴۰۳
خواندن این مقاله

وکیل الزام موجر به تعمیرات و آشنایی با چگونگی آن

گروه وکلای ملکی، مجموعه ای از بهترین وکلای پایه یک دادگستری است که به طور تخصصی در زمینه حقوق املاک و انواع معاملات حقوقی مربوط به املاک از جمله قرارداد اجاره فعالیت می کنند. در این مقاله درمورد نکات حقوقی…

بازدید: 642 نفر
۲۷ اسفند ۱۴۰۲
خواندن این مقاله

سوالات و نظرات شما

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *