در ابتدا بهتر است درباره اهمیت در اختیار داشتن سند رسمی برای املاک صحبت کنیم. تنظیم سند رسمی در معاملات مهمترین مرحله در نقل و انتقال آن ها به شمار می آید. زمانی که سند رسمی یک ملک به نام کسی صادر می شود، دیگر نمی توان در مالکیت آن شخص نسبت به آن ملک شک و شبهه ای وارد کرد، مگر آنکه جعل بودن سند یا اشتباه در تنظیم آن در محضر دادگاه به اثبات برسد که فرایند بسیار دشواری است و به ندرت رخ می دهد.
َدر نتیجه، در اختیار داشتن این سند مهمترین دلیل اتباتی برای اثبات مالکیت افراد بر املاک محسوب می شود، زیرا بر اساس ماده ۲۲ قانون ثبت اسناد و املاک، قانون فقط کسی را به عنوان مالک یک ملک به رسمیت می شناسد که برای او سند رسمی صادر شده باشد. بنابراین، با در اختیار داشتن این نوع سند، هیچ فرد دیگری نمی تواند نسبت به ملم شما ادعای مالکیت کند و قانون از مالکیت شما بر اساس این سند حمایت حداکثری خواهد نمود.
در معاملات مربوط به املاک که در جریان آن ملکی از فروشنده به خریدار منتقل می شود، فروشنده موظف است در تاریخی که به توافق طرفین رسیده است در دفتر اسناد رسمی حاضر شود و اصطلاحا آن ملک را به صورت قطعی به خریدار انتقال دهد. در نتیجه، گرفتن سند رسمی در معاملات مربوط به املاک از تعهدات فروشنده محسوب می شود که باید در تاریخ مورد توافق در قرارداد خرید و فروش به آن عمل کند.
اگر فروشنده در این تاریخ که مورد توافق طرفین بوده است، به تعهد خود یعنی حضور در دفتر اسناد رسمی عمل نکند خریدار می تواند از طریق قضایی طرح دعوا کرده و با ثبت دادخواست الزام به تنظیم سند رسمی انجام این تعهد از سوی فروشنده را بخواهد. برای آشنایی بیشتر و دقیق تر با این دعوا مقاله الزام به تنظیم سند رسمی و بررسی ۰ تا ۱۰۰ مراحل آن را بخوانید.
اما سوالی که ایجاد می شود و می خواهیم در این مقاله به آن پاسخ دهیم این است که اگر این فروشنده و مالک اولیه ملک قبل از تنظیم این سند در دفتر اسناد رسمی قوت کند تکلیف خریدار ملک چیست و علیه چه کسی باید طرح دعوا کند؟ در واقع الزام به تنظیم سند در صورت فوت فروشنده چگونه امکان پذیر است؟ در قسمت بعد به تفصیل درباره این موضوع صحبت می کنیم.
در قسمت قبل توضیح دادیم که تعهد تنظیم سند به نام خریدار در دفتر اسناد رسمی از تعهدات فروشنده ملک است. اما اگر فروشنده فوت کند، تعهدات قراردادی او که توسط وراث او قابل انجام باشد به آن ها منتقل می شود و وراث متوفی به عنوان قائم مقام او می توانند بسیاری از تعهدات او را انجام دهند. در نتیجه الزام به تنظیم سند در صورت فوت فروشنده به طرفیت وراث فروشنده امکان پذیر است، در واقع این به این معناست که وراث فروشنده پس از فوت او وظیفه دارند تعهد انتقال قطعی ملک مورد معامله و گرفتن سند را انجام دهند و قانون آن ها را به عنوان متعهد در اجرای قرارداد قلمداد می کند.
در قسمت قبل به شما عزیزان توضیح دادیم که دعوای الزام به تنظیم سند در صورت فوت فروشنده باید علیه وراث فروشنده طرح شود. اما این دعوا اصولا به چه صورت طرح می شود و وکیل متخصص در امور ملکی که گروه وکلای ملکی به شما معرف می کنند در طرح این دعوا و پیگیری آن چه کمکی می تواند به شما بکنند؟
دعوای الزام به تنظیم سند در صورت فوت فروشنده باید در قالب دادخواست حقوقی که فرم مشخصی دارد و باید مشخصات دقیق خواهان (خریدار ملک) و خوانده (وراث فروشنده) در آن نوشته شود. حضور وکیل یا مشاور حقوقی متخصص که در زمینه دعاوی ملکی تجربه و مهارت داشته باشد برای تنظیم این دادخواست ضروری است زیرا اگر به صورت نا دقیق و بدون رعایت تشریفات دادگاه های حقوقی نوشته شود، ممکن است بدون ثبت دادخواست با قرار رد دادخواست یا اخطار رفع نقص مواجه شود و هزینه و زمان بیشتری را به شما تحمیل کند.
پس از تنظیم صحیح دادخواست و ارائه به مرجع قضایی، این دادخواست ثبت شده و به یکی از شعب دادگاه حقوقی برای رسیدگی و صدور رای ارجاع داده می شود. دادگاه عمومی حقوقی پس از بررسی پرونده در صورتی که ادله شما را صحیح بداند حکم به الزام وراث به تنظیم سند رسمی به نام خریدار معامله می دهد. این حکم پس از قطعی شدن به واحد اجرای احکام دادگستری می رود و اگر وراث این حکم را به اختیار خود انجام ندهند، نماینده دادگستری در دفتر اسناد رسمی حاضر شده و به نمایندگی از وراث سند قطعی ملک را به نام خریدار امضا می کند.
برای انجام تمامی این مراحل بهتر است از وکیل متخصص در امور ملکی و حقوق ارث و میراث که تجربه کافی در طرح این دعاوی دارد کمک بگیرید.
دادگاهی که برای رسیدگی به دعوای الزام تنظیم سند در صورت فوت فروشنده صلاحیت به رسیدگی دارد، دادگاه عمومی حقوقی است و از لحاظ صلاحیت محلی نیز دادگاه محل وقوع ملک مورد معامله صلاحیت رسیدگی دارد زیرا اصولا دعاوی مربوط به اموال غیر منقول یا همان املاک برای رسیدگی بهتر توسط دادگاه، در دادگاه محل وقوع آن ملک رسیدگی می شوند. تشخیص دادگاه صالح یکی از مهمترین مراحل این فرایند است، زیرا با تشخیص نادرست دادگاه صالح پرونده شما با قرار عدم صلاحیت مواجه شده و زمان و هرینه بیشتری به شما تحمیل می کند.
هر عمل حقوقی از جمله طرح دعوا در محاکم حقوقی نکات خاصی دارد که باید مورد رعایت قرار گیرند تا به نتیجه مطلوب درمورد آن ها برسید. در این قسمت برخی از مهمترین نکات را درمورد دعوای الزام به تنظیم سند در صورت فوت فروشنده برای شما عزیزان بیان می کنیم
در این مقاله تلاش کردیم مهمترین نکات حقوقی لازم در ارتباط با الزام به تنظیم سند در صورت فوت فروشنده را در اختیار شما عزیزان قرار دهیم. همانطور که دیدید، سند رسمی مهمترین دلیل اثباتی برای مالکیت است که مزایای بسیار زیادی را به مالک یک ملک می دهد. همچنین، توضیح داده شد که در معاملات مربوط به املاک وظیفه حضور در دفتر اسناد و تنظیم این سند از تعهدات فروشنده است. اما گرفتن این سند و در واقع الزام به تنظیم سند در صورت فوت فروشنده ممکن است فرایند دشواری به نظر برسد که با گروه وکلای ملکی می توانید در بهترین شکل ممکن آن را طی کرده و در نهایت سند ملکی خود را به دست آورید.
ما در گروه وکلای ملکی برای تامین هر چه بهتر نیاز مراجعان خود، امکان مشاوره رایگان وکیل ملکی را هم فراهم کرده ایم تا شما عزیزان بتوانید در آسان ترین شرایط ممکن از انواع خدمات حقوقی بهره مند شوید. برای اطلاع از نحوه استفاده از خدمات گروه وکلای ملکی با ما تماس بگیرید.
گروه وکلای ملکی، مجموعه ای از بهترین وکلای پایه یک دادگستری است که به طور تخصصی در زمینه حقوق املاک و انواع معاملات حقوقی مربوط به املاک از جمله قرارداد اجاره فعالیت می کنند. در این مقاله درمورد نکات حقوقی…
لازم به ذکر است که آپارتمان نشینی نیز خود دارای قوانین و مقررات خاص مربوط به خود بوده و اطلاع از آنها و همچنین رعایت هریک از ضوابط ضروری است. از جمله قوانین و مقرراتی که در آپارتمان نشینی حاکم…
در این مقاله از گروه وکلای ملکی که دارای تجربه چندین ساله در حوزه حقوق املاک و اموال هستند، به بررسی و تحلیل قانون الزام به ثبت معاملات غیر منقول به زبانی ساده و موجز می پردازیم. برای اطلاع از…
ماده 100 قانون شهرداری چیست؟ قانون شهرداری مصوب سال 1334 برای تنظیم مدیریت شهری و امور جاری در شهرداری ها و جلوگیری از ساخت و سازهای غیر فنی و غیر اصولی در محدوده حریم شهری مورد تصویب قرار گرفته است.…