لازم به ذکر است که آپارتمان نشینی نیز خود دارای قوانین و مقررات خاص مربوط به خود بوده و اطلاع از آنها و همچنین رعایت هریک از ضوابط ضروری است.
از جمله قوانین و مقرراتی که در آپارتمان نشینی حاکم است، پرداخت هزینههایی چون؛ حق شارژ ساختمان، هزینه تعمیرات ساختمان، هزینه مشاعات و… خواهد بود.
گاه پیش میآید که هریک از مالکین ساختمان به هر علت از پرداخت بدهی خویش امتناع میورزند که در این صورت، بالاجبار بایستی اقدام به وادار کردن مالک آپارتمان بدهکار به پرداخت بدهی نماییم.
در ادامه با گروه وکلای ملکی همراه شوید تا مفصلا بدین موضوع بپردازیم.
همانطور که گفته شد، گاها پیش میآید که مالک آپارتمان از پرداخت هزینههای قانونی خویش از جمله حق شارژ و… حال سهوا یا عمدا امتناع می ورزد. اغلب سوالی که در این میان مطرح میشود، آن است که در این صورت تکلیف چه بوده و چگونه میتوان مالک آپارتمان را به پرداخت بدهی خویش وادار کرد؟
وادار کردن مالک آپارتمان بدهکار به پرداخت بدهی مراحل خاص خود را دارد. اولین قدم تنطیم و ارسال اظهارنامهای قانونی به وی جهت پرداخت بدهی میباشد. حال چنانچه به اظهارنامه اعتنایی نشود، دومین قدم محروم نمودن وی جهت استفاده از امکانات و خدمات ساختمان بوده و در صورت عدم امکان اقدام فوق، مدیر ساختمان حق صدور اجراییه علیه مالک متخلف را داشته و البته مالک آپارتمان نیز حق اعتراض به هریک از اقدامات فوق را خواهد داشت.
در ادامه به بررسی و توضیح هریک از مراحل گفته شده میپردازیم.
بسیار پیش میآید که یکی از مالکین آپارتمان بدهکار از پرداخت هزینهها یا به عبارتی بدهیهای خویش امتناع میورزند. در این صورت، راهی به جز توسل به اقدامات قانونی توسط مدیر ساختمان علیه وی وجود ندارد.
همانطور که اشاره شد، اولین قدم و البته بهترین راه حل برای وادار کردن بدهکار به پرداخت بدهی خویش، ارسال اظهارنامه به وی است.
حال منظور از اظهارنامه چیست؟
اظهارنامه در حقیقت، اخطاری به صورت مکتوب و رسمی میباشد که به صورت قانونی از طریق قوه قضاییه برای مخاطب ارسال میگردد. در متن اظهارنامه به مخاطب اعلام میشود که ظرف مدت زمان مشخصی که معمولاً ١٠ روزه است، جهت پرداخت بدهی خویش اقدام نماید.
لازم به ذکر است که اخطار جهت پرداخت بدهی به شخص ممتنع از سوی مدیر ساختمان یا وکیل وی به صورت مکتوب اجباری بوده و امکان اخطار شفاهی توسط مدیر وجود نخواهد داشت.
همانطور که گفته شد، ابلاغ اظهارنامه جنبه اطلاع رسانی و اخطار را داشته و حال علی رغم اقدام فوق، ممکن است که همچنان مالک به رویه خویش ادامه داده و نسبت به پرداخت هزینههای لازم اقدامی ننماید. در این صورت تکلیف چیست؟
مطابق با قانون تملک آپارتمانها در صورت وجود چنین شرایطی مدیر ساختمان حق قطع ارائه برخی از امکانات و خدمات از جمله؛ قطع انشعاب آب، برق، آسانسور و… را برای مالک خواهد داشت.
اما نکته قابل توجه آن است که چنانچه به هر علت، امکان عدم ارائه خدمات و امکانات به مالک وجود نداشته باشد، باید چه کرد؟
در ادامه بدین مسئله میپردازیم.
چنانچه در صورت امتناع مالک به پرداخت بدهی آن هم علی رغم ابلاغ اظهارنامه به وی، مدیر ساختمان نیز به هر جهت امکان قطع ارائه خدمات به وی را نداشته باشد، بایستی مالک از طریق طرح دعوی در مراجع قضایی اقدام نماید.
ضمنا رسیدگی به دعاوی فوق عموماً خارج از نوبت اتفاق خواهد افتاد.
چنانچه مالک علی رغم ابلاغ اظهارنامه به وی، همچنان از پرداخت هزینهها امتناع ورزیده و امکان قطع خدمات برای وی نیز میسر نباشد، علاوهبر اقدام قانونی و طرح دعوای حقوقی از طریق مراجع قضایی، اقدام از طریق اداره اجراییات ثبت و درخواست صدور اجراییه و استعلام و توقیف اموال وی به جهت مطالبه هزینهها قابل انجام خواهد بود.
همانطور که اشاره شد، مدیر ساختمان در صورت عدم پرداخت بدهی توسط مالک حق اقدامات قانونی از جمله ارسال اظهارنامه، قطع خدمات و حتی صدور اجراییه علیه وی را دارد. حال خوب است بدانید که گاهی نیز علی رغم اقدامات قانونی و ادعای مدیر ساختمان جهت بدهکاری مالک اما وی محق نبوده و ادعای وی واهی میباشد. به طور مثال؛ ممکن است که مالک هزینههای ساختمان را به اندازه سهم خویش پرداخت نموده باشد اما مدیر ساختمان طلب پرداخت مجدد مبلغ یا هزینه بیشتری را از وی دارد. حال در صورت بروز چنین شرایطی، مالک آپارتمان نیز حق اعتراض نسبت به اقدامات قانونی مدیر را خواهد داشت. برای آشنایی با قوانین آپارتمان نشینی در مطلبی جداگانه به این موضوع پرداخته ایم که با لینک مربوطه می توانید به این مطلب مراجعه کنید.
در ادامه به بررسی نمونهای از اظهارنامه علیه مالک آپارتمان بدهکار جهت مطالبه حق شارژ ساختمان میپردازیم.
اظهار کننده: نام و نام خانوادگی- نام پدر- کد ملی- شماره همراه- نشانی.
مخاطب: نام و نام خانوادگی- حتی الامکان شماره همراه و نشانی.
موضوع: اخطار به پرداخت حق شارژ ساختمان
مخاطب محترم
با سلام
احتراما به استناد ماده ۱۵۶ قانون آیین دادرسی مدنی دادگاههای عمومی و انقلاب موارد ذیل رسما و قانونا به شما ابلاغ می گردد
همانطور که مستحضرید
جنابعالی از اهالی ساختمان مسکونی به نشانی……………………………………در طبقه………….. واحد……… میباشید.
لازم به ذکر است که جنابعالی علی رغم موظف بودن به پرداخت حق شارژ ساختمان و علیرغم پیگیریهای مکرر بنده به جنابعالی جهت پرداخت اما متأسفانه از مورخ……………. تا کنون، از پرداخت حق شارژ ساختمان، امتناع ورزیدهاید.
لذا به موجب اظهارنامه پیش رو از شما خواستارم نهایتاً ظرف مدت ١٠ روز پس از ابلاغ اظهارنامه فوق نسبت به پرداخت حق شارژ ساختمان به مبلغ………….. ریال معادل با …………… تومان اقدام نمایید، چرا که در غیر اینصورت به موجب ماده ۱۰ مکرر (اصلاحی مصوب ۱۳۵۹/۰۳/۱۷) قانون تملک آپارتمانها نسبت به قطع برخی از خدمات مشترک و همچنین سایر اقدامات قضایی از طریق مراجع صالح قضایی اقدام خواهم نمود.
با تشکر و تجدید احترام
خواهان: نام و نام خانوادگی- همراه و نشانی.
خوانده: نام و نام خانوادگی- همراه و نشانی.
موضوع دادخواست: الزام خوانده به پرداخت حق شارژ ساختمان، مقوم به …… ریال به انضمام کلیه خسارات قانونی و هزینههای دادرسی.
دلایل و منضمات:
مدارک هویتی
اظهارنامه پرداخت حق شارژ ساختمان استشهادیه
شرح خواسته:
ریاست محترم شورای حل اختلاف شهرستان……..
با سلام و احتراماینجانب …….. مدیر ساختمان ….. به نشانی ……………………….. بوده و خوانده محترم نیز، ساکن واحد……….. ساختمان مورد اشاره میباشند که متاسفانه علیرغم تذکر لسانی و پیگیریهای مکرر و حتی ارسال اظهارنامه علیه ایشان همچنان از پرداخت حق شارژ خودداری می نمایند. لذا به موجب دادخواست پیش رو از آن مرجع محترم، تقاضای الزام ایشان به پرداخت و صدور رای شایسته، مستدعی است.
وکیل الزام مالک آپارتمان بدهکار به پرداخت بدهی
قانون تملک آپارتمانها و همچنین نحوه مطالبه شارژ و هزینههای مشترک ساختمان متنوع بوده و دارای چالشها و تنوع بسیاری میباشد. بدین جهت مطالبه هزینههای فوق از فرد بدهکار نیازمند استفاده و حضور وکیل دادگستری خواهد بود. چرا که وکیل دادگستری با اطلاع و آگاهی از قوانین مختلف تملک آپارتمانها و آپارتمان نشینی و نحوه مطالبه هزینهها از وی بهترین راهحلها را ارائه خواهد داد.
کلام آخر…
از همراهی شما خوبان سپاسگزاریم. چنانچه در خصوص نحوه وادار کردن مالک آپارتمان بدهکار نسبت به پرداخت بدهی و همچنین راهحلهای گوناگون آن سوال یا ابهامی در ذهن دارید با گروه وکلای ملکی همراه باشید.
بلی. در صورت وجود شرایطی مدیر ساختمان حق قطع خدمات را نسبت به وی خواهد داشت که در متن مقاله مفصلا بدان پرداختهایم.
چرا اخذ پایان کار ساختمان از شهرداری امری الزامی است؟ علت الزام قانون گذار بر اخذ پایان کار ساختمانی بدین خاطر است که حقوق شخص ذی النفع که حسب مورد می تواند مالک اصلی باشد یا شخص خریدار محفوظ بماند.…
سند ملکی چیست؟ پیش از آشنایی با انواع سند ملکی بهتر است بدانیم اساسا سند ملکی چیست و تنظیم صحیح آن چه اهمیتی دارد. سند در معنای حقوقی هر گونه نوشته ای است که در محضر دادگاه در مقام دعوا…
رعایت حریم ملک های مجاور با گرفتن مجوز از شهرداری، به مالک یا سازنده اختیار ساخت و ساز داده می شود. به شرط اینکه تمامی اصول فنی رعایت شود.و موجب ورود غیر مجاز به حریم همسایه نگردد. به بیان دیگر،…
در این مقاله از گروه وکلای ملکی به یکی از مسائل مورد اختلاف میان موجر و مستاجر در قرارداد اجاره یعنی تحویل مورد اجاره می پردازیم که برای طرح دعوای دقیق و اصولی درمورد آن نیاز به وکیل الزام به…