مسائل حقوقی آپارتمان نشینی
نوشته شده توسط گروه وکلای ملکی

مسائل حقوقی آپارتمان نشینی و آشنایی با تمامی موارد آن

برای دریافت مشاوره در خصوص انواع امور ملکی از جمله مسائل حقوقی آپارتمان نشینی می توانید از بهترین وکلای ملکی در غرب تهران که گروه وکلای ملکی را تشکیل داده اند، استفاده کنید. تلاش ما در گروه وکلای ملکی بر این است تا با تمرکز تخصص و تجربیات اعضای خود در زمینه امور ملکی بهترین و با کیفیت ترین خدمات حقوقی را به مراجعان خود ارائه دهیم. برای دریافت مشاوره حقوقی و آشنایی با شرایط مشاوره حقوقی رایگان می توانید با ما تماس بگیرید.

9 آذر 1402
بروزرسانی: ۲۷ اسفند ۱۴۰۲
9 دقیقه
۲ دیدگاه

در این مقاله از گروه وکلای ملکی به یکی از مهمترین و پر چالش ترین مسائل این روزها، یعنی مسائل حقوقی آپارتمان نشینی می پردازیم. برای آشنایی با هر آنچه که لازم است درمورد مسائل حقوقی آپارتمان نشینی بدانید در این مقاله با ما همراه باشید.

چرا باید مسائل حقوقی آپارتمان نشینی را بدانیم؟

آپارتمان نشینی در این روزها تبدیل به شکل غالب زندگی در شهرها شده است. کمبود فضای شهری و افزایش جمعیت نسبت به این فضا باعث شده است تا آپارتمان ها روز به روز گسترش بیشتری پیدا کنند و با گسترش خود نیز مسائل و مشکلاتی به وجود بیاورند که برای حل آن ها مداخله قانون و ایجاد برخی قواعد و مقررات ضروری است. این مقررات برای ایجاد نظم و انضباط در امور آپارتمان نشینی و در واقع ترویج فرهنگ آپارتمان نشینی، تخلفاتی را همراه با مجازات آن ها در نظر گرفته است که عدم آشنایی با آن ها ممکن است شما را دچار برخی تبعات حقوقی کند و یا مانع از آگاهی شما برای مطالبه حق و حقوق خود بر اساس این قوانین شود.

به همین دلیل هر فردی که در آپارتمان زندگی می کند باید با قواعد و مقررات مربوط به آن آشنا باشد تا علاوه بر رعایت حقوق دیگران، بتواند با حقوق خود هم آشنا شده و در صورت نیاز آن را مطالبه کند. در ادامه این مقاله برخی از مهمترین مسائل حقوقی آپارتمان نشینی را بر اساس اینکه تا چه در آپارتمان ها رواج دارد و ایجاد مساله می کند، برای شما شرح می دهیم.

تعیین مدیر برای ساختمان در چه مواردی اجباری است؟

یکی از ابتدایی ترین مسائل حقوقی آپارتمان نشینی، تعیین مدیر برای آپارتمان است. بر اساس ماده ۸ قانون تملک آپارتمان ها، در صورتی که تعداد مالکان یک آپارتمان بیش از ۳ نفر باشد انتخاب مدیر توسط مالکان برای اداره امور آن ساختمان اجباری است. جلسات مالکان ساختمان باید حداقل سالی یک بار تشکیل شود و مدت مدیریت شخص یا اشخاصی که به عنوان مدیر ساختمان انتخاب می شوند نیز بر اساس قانون یک سال است اما مجمع مالکان می توانند این مدت را بر اساس توافق خود تغییر بدهند.

تعیین مدیر برای ساختمان در چه مواردی اجباری است؟

مشارکت در هزینه های ساختمان با پرداخت شارژ

اداره هر ساختمان به طور طبیعی هزینه هایی دارد که تمامی ساکنان آن باید در پرداخت این هزینه ها مشارکت داشته باشند. برای مثال ممکن است اداره مشاعات ساختمان یعنی آن قسمت هایی از ساختمان که متعلق به تمامی افراد ساکن در آن است مانند راه پله، پشت بام و … هزینه هایی داشته باشد و یا اینکه برای تامین رفاه بیشتر در هر یک از واحدها اقداماتی مانند نصب پمپ برای افزایش فشار آب و … لازم باشد. هزینه انجام این امور بر اساس ماده ۲۳ آیین نامه اجرایی قانون تملک آپارتمان ها بر عهده تمامی ساکنان آن ساختمان است.

خواندن این مطلب
وکیل الزام به انجام تعهد با وکیل خبره ملکی

در اموری که مساحت هر واحد در میزان هزینه موثر است هر مالک بر اساس مساحت واحد خود هزینه می پردازد و در غیر این صورت یعنی اگر میزان مساحت هر واحد در تعیین هزینه موثر نباشد، میزان مبلغی که هر واحد می پردازد طبق تصمیم مالکان و همچنین مدیر ساختمان تعیین می شود.

مجازات کسی که شارژ ساختمان را نمی دهد چیست؟

در قسمت قبل از لزوم پرداخت شارژ ساختمان گفتیم. یکی از رایج ترین سوالاتی که در ارتباط با مسائل حقوقی آپارتمان نشینی وجود دارد این است که اگر ساکن یکی از واحدها شارژ تعیین شده برای ساختمان را ندهد چگونه می توان این موضوع را پیگیری نمود؟ این مساله در ماده ۱۰ مکرر قانون تملک آپارتمان ها پیش بینی شده است.

این ماده می گوید اگر یکی از ساکنان شارژ خود را ندهد، مدیر ساختمان می تواند در اظهارنامه ای خطاب به این فرد پرداخت شارژ ساختمان را از او بخواهد، اگر این فرد پس از طی ۱۰ روز همچنان این مبلغ را پرداخت نکند مدیر ساختمان می تواند خدمات ساختمانی واحد او مانند آب، گاز، شوفاژ و … را قطع کند و اگر ساکن این واحد باز هم شارژ خود را ندهد، اداره ثبت محل وقوع آپارتمان با تقاضای مدیر ساختمان اجرائیه ای برای وصول مبلغ شارژ ساختمان صادر می کند که بر اساس مقررات مربوط به اسناد رسمی مبلغ شارژ از محل اموال فرد برداشته می شود. در طول این زمان هر گاه ساکنی که شارژ خود را پرداخت نکرده این مبلغ را به مدیر ساختمان پرداخت نکند، مدیر موظف است خدمات ساختمانی ای که قطع کرده است را دوباره وصل کند.

ایجاد سر و صدا توسط همسایگان قابل پیگیری است؟

یکی از شکایت های رایج در میان آپارتمان نشینان سر و صداهای بسیاری است که برخی از همسایگان ایجاد می کنند. این مزاحمت های صوتی در طول زمان می تواند به طور کلی امنیت و آسایش را از ساکنان یک آپارتمان سلب کند. سوال بسیاری از افرادی که از چنین شرایطی در آپارتمان خود رنج می برند این است که آیا این اقدامات قابل پیگیری است و چگونه می توان این کار را انجام داد؟ در پاسخ باید بگوییم ایجاد سر و صدا به نحوی که امنیت و آسایش همسایگان را سلب کند و باعث شکایت آنان شود یکی از مسائل رایج در آپارتمان هاست که می تواند از لحاظ قانونی توسط همسایگان پیگیری شود. این سر و صدا باید از لحاظ عرفی مزاحمت محسوب شود.

برای مثال سر و صدا در ساعت ۸ شب شاید چندان امر نامعقولی نباشد اما سر و صدا در ساعت یک نیمه شب که همسایگان در حال استراحت هستند قطعا مزاحمت محسوب می شود. بنابراین اوضاع و احوال و شرایط در تشخیص این امر تاثیر زیادی دارد. وکلا و مشاوران مجرب گروه وکلای ملکی می توانند در این زمینه راهنمایی های لازم را به طور دقیق به شما ارائه دهند اما به طور خلاصه، برای پیگیری سر و صدا یا مزاحمت از طرف همسایگان بهتر است ابتدا موضوع را در جلسه مجمع عمومی مالکان که طبق قانون تملک آپارتمان ها باید حداقل سالی یک بار تشکیل شود مطرح کنید.

خواندن این مطلب
مشاوره حقوقی به صورت تخصصی از مشاوره حضوری تا مشاوره رایگان

در صورتی که طرح مساله با مجمع عمومی مالکان و مدیر ساختمان به نتیجه ای نرسد، می توانید در مرحله اول با کمک وکیل متخصص در امور ملکی، اظهارنامه ای خطاب همسایه مزاحم تنظیم و ارسال کنید که محتوای آن درخواست از او برای رعایت حقوق همسایگان و ایجاد نکردن سر و صدا در محیط آپارتمان است. اگر این اظهارنامه نیز به نتیجه دلخواه نرسد، می توانید شکایت خود را از همسایه ای که ایجاد سر و صدا و مزاحمت می کند در نیروی انتظامی یا دادسرا مطرح کنید.

البته این شکایت زمانی می تواند مطرح شود که به عنوان جرم ماده ۶۱۸ قانون مجازات اسلامی (تعزیرات) شناسایی شود. ماده ۶۱۸ می گوید: هر کس با هیاهو و جنجال یا حرکات غیر متعارف یا تعرض به افراد موجب اخلال نظم و آسایش و آرامش عمومی گردد یا مردم را از‌ کسب و کار باز دارد به حبس از سه ماه تا یک سال و تا ۷۴ ضربه شلاق محکوم خواهد شد. این ماده با وجود کلی بودن می تواند شامل مزاحمت های آپارتمانی توسط همسایگان هم بشود که البته بستگی به شرایط پرونده و نظر مقام قضایی در دادسرا و دادگاه دارد. به هر حال برای شکایت از مزاحمت های آپارتمانی می توانید شکوائیه خود را با کمک وکیل متخصص و مجرب در امور آپارتمانی که گروه وکلای ملکی به شما معرفی می کنند، در کلانتری یا دادسرا مطرح کنید.

برخی دیگر از مهمترین مسائل حقوقی آپارتمان نشینی که باید بدانید

برخی دیگر از مهمترین مسائل حقوقی آپارتمان نشینی که باید بدانید

تا این قسمت از مقاله تلاش کردیم چالشی ترین موضوعاتی که در ارتباط با مسائل حقوقی آپارتمان نشینی مطرح می شوند و مورد پرسش گسترده از وکلا و مشاوران حقوقی قرار می گیرند را برای شما عزیزان توضیح دهیم. در این قسمت برخی دیگر از مهمترین مسائل حقوقی آپارتمان نشینی را که آشنایی با آن ها ضرورت دارد به صورت خلاصه برای شما بیان می کنیم.

  • پارکینگ و انباری از محل های اختصاصی در هر آپارتمان است که تنها شخص مالک می تواند از آن ها استفاده کند نه اشخاص دیگر. در مورد نقل و انتقال پارکینگ قبلا صحبت کردیم.
  • قرار دادن وسایل اضافی مانند گلدان، کفش، دوچرخه و… در محل های مشترک میان مالکان که اصطلاحا به آن مشاعات ساختمان گفته می شود، مجاز نیست.
  • برای تغییر ظاهری در محل هایی که میان مالکان مشترک است مانند رنگ کردن، تغییر نمای بیرونی ساختمان، تغییر پنجره و … باید از تمامی مالکان اجازه بگیرید.
  • در ساختمان هایی که بیش از ۱۰ واحد داشته باشند مدیر ساختمان مکلف است برای نگهبانی از محیط ساختمان دربان استخدام کند.
  • برای نگهداری از حیوانات خانگی نمی توانید از محل های مشترک ساختمان یا همان مشاعات ساختمان استفاده کنید.
  • در صورتی که یکی از ساکنان به قسمت های مشترک مانند راه پله، پشت بام و … خسارتی وارد کند هزینه جبران آن با خود شخص است.
خواندن این مطلب
تصرف عدوانی چیست و بررسی تفاوت آن با مابقی دعاوی

مشاوره حقوقی در گروه وکلای ملکی چگونه است؟

مسائل حقوقی آپارتمان نشینی موضوع گسترده ای است که برای آگاهی کامل درمورد تمام جوانب آن لازم است با یک وکیل و مشاور حقوقی متخصص که نسبت به کلیه قوانین و مقررات موجود درمورد آن مانند قانون مدنی، قانون تملک آپارتمان ها، قانون شهرداری ها و … تسلط و تجربه کافی داشته باشد مشورت کنید. اگر نیازمند یک وکیل متبحر با تجربه چندین ساله در امور ملکی هستید که علاوه بر قانون، با رویه دادگاه ها و تمامی مراجع رسمی و قضایی نیز آشنایی داشته باشد می توانید با گروه وکلای ملکی تماس بگیرید تا متخصصان ما با نیاز سنجی از شما در کوتاه ترین زمان ممکن بهترین خدمات را به شما ارائه دهند.

مشاوره حقوقی خرید ملک در مجموعه ما به تناسب نیاز مراجعان و به شکل حضوری، تلفنی و آنلاین انجام می شود. همچنین برای تامین هر چه بیشتر رضایت مراجعان خود مشاوره رایگان نیز در نظر گرفته ایم که لازم است است برای آشنایی با شرایط استفاده از آن با ما تماس بگیرید.

سوالات متداول

آیا در زمینه آپارتمان نشینی قانونی وضع شده است؟

بله، با رواج آپارتمان ها در دهه چهل شمسی قانونی به نام قانون تملک آپارتمان ها وضع شد که در حال حاضر نیز اجرا می شود و مسائل حقوقی آپارتمان نشینی در آن مطرح شده است.

مدیر ساختمان چگونه انتخاب می شود؟

مدیر ساختمان در جلسه ای که با حضور مالکان ساختمان تشکیل می شود و به آن مجمع عمومی می گویند انتخاب می شود.

مشاعات ساختمان چیست؟

به قسمت هایی از ساختمان که میان تمام مالکان مشترک است مشاعات ساختمان گفته می شود.

آیا می توان از همسایه مزاحم شکایت کرد؟

مزاحمت همسایگان اگر در حدی باشد که در آسایش دیگران اختلال ایجاد کند می توان بر اساس ماده ۶۱۸ قانون مجازات اسلامی از آن در دادسرای صالح برای رسیدگی شکایت کرد.

5/5 - (1 امتیاز)

پیشنهاد می کنیم این مطالب را هم بخوانید

وکالت فروش ملک ورثه ای با مشاوره وکیل به صورت صفر تا صد

با انجام فرایند تقسیم، سهم الارث هر یک از وراث طبق قوانین ارث مشخص شده، و می توانند به صورت جداگانه مال خود را مورد خرید و فروش قرار دهند.اما تا قبل از انجام  تقسیم اگر قرار است ملک ورثه…

بازدید: 377 نفر
۱۸ فروردین ۱۴۰۳
خواندن این مقاله

بررسی سند نزدن فروشنده و پشیمان شدن آن از نگاه قانونی

اگر فروشنده از انجام معامله پشیمان شود تکلیف خریدارچیست؟ اگر بایع به مفاد قرارداد پایبند نباشد. و کارهای نقل و انتقال سند را انجام ندهد، این امر موجب می گردد که به خریدار خسارت مالی زیادی وارد شود. و علی…

بازدید: 286 نفر
۲۵ اردیبهشت ۱۴۰۳
خواندن این مقاله

رضایت همسایه در کمیسیون ماده ۱۰۰

رعایت حریم ملک های مجاور با گرفتن مجوز از شهرداری، به مالک یا سازنده اختیار ساخت و ساز داده می شود. به شرط اینکه تمامی اصول فنی رعایت شود.و موجب ورود غیر مجاز به حریم همسایه نگردد. به بیان دیگر،…

بازدید: 162 نفر
۱۵ تیر ۱۴۰۳
خواندن این مقاله

عرصه و اعیان چیست؟ و بررسی فرق آن

فرق عرصه و اعیان عرصه زمینی است که قرار است در آن ساختمان و بنا مسکونی، تجاری، اداری احداث شود و عینی است که قابلیت جا به جایی ندارد اما اعیان، قرار است بر روی زمینی که عرصه نامیده می…

بازدید: 770 نفر
۲۷ اسفند ۱۴۰۲
خواندن این مقاله

سوالات و نظرات شما

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

  1. امیراحسان ولیزاده

    سلام علیکم.اگردریک مجتمع آپارتمانی۸واحدی،۷واحد موافق بازسازی و سرامیک کردن دیواروراه پله های مشاء باشند ویک واحدمخالف بااین استدلال که مالک ساکن شهر دیگریست وملک رااجاره داده وقصدفروش آنراهم دارد،آیامامیتوانیم از وی بابت عدم همکاری شکایت کنیم.سهم هرواحد۱۰تا۱۵تومان میشود.

    1. سلام
      در صورت تصویب توسط اکثریت امکان مطالبه دارید