در این مقاله به طور ویژه به فرایند اخذ سند مالکیت به نام ورثه که مهمترین مرحله در رابطه با ارث و میراث املاک است، می پردازیم.
اخذ سند مالکیت به نام ورثه نیازمند طی شدن یک فرایند طولانی پس از مرگ متوفی و تعیین وراث او همراه با سهم دقیقی است که از املاک متوفی می برند. در نتیجه می توان گفت در واقع اخذ سند مالکیت به نام ورثه آخرین مرحله از فرایند رسیدگی به امور ارث و میراث متوفی است.
پس از فوت یک فرد، اولین اقدام حقوقی وراث این است که گواهی فوت متوفی را از بیمارستان یا پزشکی که او را معاینه و وقوع مرگ را تایید کرده است دریافت کنند. این گواهی و تاریخی که در آن به عنوان تاریخ فوت درج می شود، در طی سایر مراحل رسیدگی به ارث و میراث اهمیت بسیار زیادی دارد.
پس از اخذ این گواهی از پزشک، وراث متوفی باید در شورای حل اختلاف آخرین محل اقامت متوفی به وسیله ثبت دادخواست انحصار وراثت، درخواست گواهی انحصار وراثت نمایند. منظور از گواهی انحصار وراثت یک گواهی مخصوص است که تعیین می کند وراث متوفی در زمان فوت او دقیقا چه کسانی هستند و نسبت سهم آن ها به چه صورت است.
تقسیم ارث بر اساس این گواهی زمانی انجام می شود که تمامی دیون شخص فوت شده از محل دارایی او پرداخت شود و اگر تا یک سوم اموال خود نیز وصیتی کرده است، به آن وصیت عمل شود. تا قبل از پرداخت دیون و عمل به وصیت، تقسیم ارث و در واقع دخالت وراث در دارایی متوفی حتی اگر به اندازه سهم ارث خودشان باشد مجاز نیست.
علاوه بر گواهی انحصار وراثت، باید مالیاتی تحت عنوان مالیات بر ارث نیز پرداخت کنید. این مالیات به عنوان یکی از انواع مالیات بر دارایی شناخته می شود که بدون پرداخت آن به نسبت سهم خود نمی توانید اقدام به اخذ سند مالکیت به نام ورثه کنید. پس از صدور گواهی انحصار وراثت از سوی شورای حل اختلاف و پرداخت مالیات بر ارث می توانید تقاضای خود را به استناد این مدارک، یعنی گواهی انحصار وراثت که در آن سهم هر یک از وراث تعیین شده و فرم مالیاتی مالیات بر ارث، از اداره ثبت اسناد و املاک تقاضای اخذ سند مالکیت به نام ورثه نمایید.
در قسمت قبل توضیح دادیم که اخذ سند مالکیت به نام ورثه، نیازمند طی مراحل دیگری در شورای حل اختلاف و اداره مالیات است. پس از طی این مراحل، باید درخواست اخذ مالکیت به نام ورثه را به همراه اسناد زیر به اداره ثبت اسناد و املاک محل وقوع ملک مورد نظر ارائه دهید تا این اداره با بررسی اسناد شما سند مالکیت را به نامتان صادر کند. اسناد مورد نیاز برای این درخواست شامل این موارد است:
اداره ثبت استاد و مالکیت پس از بررسی این اسناد در صورتی که صدور سند را قانونی تشخیص دهد آن را صادر می کند و اگر صدور سند را قانونی تشخیص ندهد، این تقاضا را رد می کند. این نکته در ارتباط با رد تقاضای سند مالکیت به نام ورثه قابل ذکر است که رد تقاضای اخذ سند مالکیت به نام ورثه در اداره ثبت اسناد و املاک پیگیری و اعتراض نیست.
یکی از سوالات بسیار رایج در زمینه ارث و میراث و اخذ سند مالکیت به نام ورثه این است که آیا همسر مردی که فوت می کند از املاک او ارث می برد یا خیر؟
یکی از قواعد فقهی که قانون مدنی نیز در زمینه ارث از آن الهام گرفته است این است که زوجه نمی تواند از عرصه و اعیان متعلق به همسر خود ارث ببرد. برای مثال اگر شخص فوت شده دارای چندین زمین و آپارتمان باشد که به عنوان ماترک او پس از مرگ میان وراث دیگر قابل تقسیم باشد، زوجه سهمی از این اموال نمی برد و در نتیجه، اخذ سند مالکیت به نام ورثه درمورد زوجه امکان پذیر نیست و نمی توان بخشی از ملک متوفی را مستقیما به نام او زد.
سهم زوجه از دارایی همسر متوفی خود، فقط مربوط به قیمت این اموال است. یعنی اگر زمین و آپارتمان متعلق به متوفی فروخته شود، زوجه از قیمت فروش این املاک به میزان سهم خود که می تواند یک چهارم یا یک هشتم باشد ارث می برد.
راه حلی که در این موارد توصیه می شود است که فرد در قالب وصیت نامه بخشی از املاک خود را به نفع زوجه وصیت کند تا پس از مرگ او و قبل از تقسیم املاک میان ورثه، به مالکیت زوجه درآید.
زمانی که فرد متوفی فوت می کند و دارایی او پس از پرداخت دیون بین وراث تقسیم می شود، ممکن است وراث در میزان سهمی که می برند با یکدیگر اختلاف نظر داشته باشند. در این صورت تکلیف چیست و چگونه می تواند سند مالکیت گرفت؟
تا اینجا درمورد حالتی صحبت کردیم که وراث متوفی نسبت به امور مربوط با ماترک از جمله نحوه تقسیم دارایی و سهم الارث خود اختلاف نظری ندارند. اما زمانی که تمامی وراث نسبت به هر تقسیم ترکه میان خود توافق ندارند، دادگاه عمومی حقوقی وارد عمل می شود و تلاش می کند این اختلاف را حل و فصل کند. به این صورت که افراد ناراضی از نحوه تقسیم ترکه می توانند در دادگاه عمومی حقوقی محل آخرین اقامت متوفی دعوای تقسیم ترکه به طرفیت تمامی وراث دیگری که بر اساس گواهی انحصار وراثت به عنوان وارث شناخته شده اند طرح کنند.
دادگاه حقوقی با بررسی این دعوا نحوه دقیق تقسیم ترکه را مشخص می کند و پس از آن ورثه می توانند به استناد رای دادگاه از اداره ثبت اسناد و املاک درخواست اخذ سند مالکیت به نام ورثه نمایند.
سوالی که در ارتباط با اخذ سند مالکیت به نام ورثه وجود دارد این است که اگر اداره ثبت اسناد و املاک با صدور این سند موافقت کند سندی که به نام ورثه صادر می شود چگونه سندی است؟
سندی که در نتیجه این تقاضا صادر می شود در حقیقت یک سند مالکیت مشاعی است زیرا به واسطه ارث، ورثه متوفی در مالکیت املاکی که به نام او بوده است، با یکدیگر شریک می شوند و در نتیجه سندی هم که برای این انتقال مالکیت صادر می شود از نوع مشاعی است که سهم هر یک از افراد در آن تعیین شده است. در این مقاله از گروه وکلای ملکی می توانید به طور دقیق تر با ویژگی های ملک مشاع آشنا شوید: مال مشاع به چه معناست؟
پس از صدور این سند، وراث می توانند با کمک وکیل متخصص ملکی دعوای افراز ملک مشاع را مطرح نمایند. پس از افراز ملک، سهم هر یک از وراث از یکدیگر جدا شده و به ملک مجزایی تبدیل می شود. اگر ملک مورد نظر امکان افراز نداشته باشد نیز به فروش می رسد و قیمت آن به تناسب سهم هر وارث به او داده می شود.
حقوق ارث و وصیت یکی از مهمترین موضوعات حقوقی و ملکی است که منجر به اختلافات فراوانی میان افراد می شود. معمولا نیز دعاوی مربوط به ارث و میراث به دلیل بروز همین اتفاقات زمان زیادی را به خود اختصاص می دهند و گاهی اوقات مواردی دیده می شود که پرونده مربوط به املاک متوفی تا سال ها در مراجع قضایی باز می ماند و به سرانجام مطلوبی نمی رسد.
در این شرایط، استفاده از مشاوره حقوقی یک وکیل و متخصص حقوقی در زمینه حقوق املاک که تجربه فراوانی در طرح و پیگیری این دعاوی دارد، نقش بسیار مهمی در پیگیری سریع و در عین حال دقیق پرونده دارد. با استفاده از دانش و تخصص وکلای متخصص در حقوق املاک و به ویژه حقوق ارث و میراث می توانید در اسرع وقت اختلافات موجود در زمینه تقسیم سهم الارث را از لحاظ حقوقی برطرف کنید و در نهایت اقدام به اخذ سند مالکیت به نام ورثه نمایید.
گروه وکلای ملکی با در اختیار داشتن بهترین وکلای پایه یک در تهران که همگی دارای تخصص و سابقه درخشان در طرح و پیگیری دعاوی ملکی هستند به شما کمک می کنند تا پرونده خود را با حداقل هزینه به نتیجه دلخواه برسانید.
در مجموعه ما می توانید به تناسب شرایط خود و پرونده ملکی ای که درگیر آن هستید انواع خدمات حقوقی را در قالب حضوری، تلفنی و آنلاین دریافت کنید. برای اطلاع دقیق تر از شرایط بهره مندی از وکیل ملکی با ما تماس بگیرید.
تعریف عقد مزارعه در قانون مدنی عقد مزارعه موضوع مواد 518 تا 542 قانون مدنی است. این عقد در ماده 518 قانون مدنی تعریف شده است. بر اساس تعریف ماده 518 این قانون، مزارعه عقدی است که به موجب آن…
مراحل دریافت صورت مجلس تفکیکی شما زمانی می توانید ثبت تقاضای خود را مبنی بر دریافت صورت مجلس تفکیکی در اداره ثبت اسناد مطرح کنید که در ابتدا گواهی پایان کار ساختمانی را از شهرداری اخذ کنید و یا اگر…
ثمن معامله چیست؟ زمانی که قرارداد خرید و فروش، فی مابین شما به عنوان فروشنده و شخص خریدار منعقد می گردد هر یک از شما در قبال یکدیگر تعهداتی را مطابق قانون خواهید داشت بدین شرح که شما بایع، بایستی…
حق سرقفلی چیست؟ در گام اول باید بدانیم حق سرقفلی به چه معناست. منظور از حق سرقفلی، یک حق مالی است که به موجب قرارداد اجاره میان صاحب یک ملک تجاری با مستاجر آن برای مستاجر برقرار می شود. در…